Fakta: Detta har hänt

Nära 200 människor dödades när delar av Turkiets väpnade styrkor genomförde ett kuppförsök under kvällen och natten till lördagen. 47 av de döda är civila.

Över 1 000 personer skadades, fler än 1 500 militärer har gripits och 104 kuppmakare har dödats.

Flera höga miltära befälhavare har avsatts. President Erdogan har sagt att han ska "städa upp" i militären och vid lunchtid på lördagen slog premiärminister Binali Yildirim fast att regeringen åter har full kontroll över situationen.

Källa: Reuters, TT

Kuppförsöket i Turkiet i natt kom oväntat, enligt Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet. Men med tanke på den djupa polarisering som präglat Turkiet var det väntat att landet var på väg mot en klimax, poängterar han.

"Intäkt för repressalier"

– Erdogan får nu skäl att göra en utrensning inom militärens organisation. Risken är nu att Erdogan tar detta som intäkt för repressalier och för att stärka greppet om makten.

TT: Erdogan har skyllt kuppen på Gülenrörelsen. Hur troligt är det att den är inblandad?

– Det finns väldigt lite bevis för att Gülenrörelsen har infiltrerat militären, men det är en av flera teorier om vad som ligger bakom kuppförsöket. En annan teori är att kuppen är iscensatt av Erdogan och (regeringspartiet) AKP i syfte att legitimera ett mer slutgiltigt maktövertagande. Rykten har florerat i Turkiet de senaste månaderna om att en militärkupp skulle ske. Teorin är konspiratorisk, men kan inte helt avfärdas, säger Paul Levin till TT.

Pyrande missnöje

Samtidigt finns ett pyrande missnöje bland militärer i mellanskiktet, som besvärats av att de högsta generalerna har låtit sig förödmjukas av Erdogan, framhåller Paul Levin.

– Militären i Turkiet har traditionellt betraktat sig som en garanti för den sekulära turkiska republiken och ansett att AKP försöker omkullkasta den ordningen.

Kuppen kan allstå också vara ett mer eller mindre desperat försök från grupper inom militären att återta kontrollen i landet. Regelrätta militärkupper har skett flera gånger tidigare, säger Paul Levin.

Stärkt makt kortsiktigt

På kort sikt stärks Erdogans makt av militärkuppen, konstaterar Paul Levin.

– Men långsiktigt kan kuppen eventuellt leda till motsatt effekt i och med att ett allt mer auktoritärt Turkiet kan skada ekonomin, säger han.