Kungaparet inleder firandet av nationaldagen i dag på Sofiero i Helsingborg där kung Carl Gustaf håller tal under förmiddagen och besöker jubileumsutställningen "Kungligt konstnärskap".

Slottet och den omgivande slottsträdgården betyder mycket för kungafamiljen och i år är det 150 år sedan dåvarande kronprins Oscar (sedermera kung Oscar II) flyttade in i det som blev ett populärt sommarviste för familjen Bernadotte, framförallt för kung Gustaf VI Adolf som tillbringade somrarna där under hela sitt liv.

Kungaparet återvänder sedan till Stockholm för traditionsenligt firande på Skansen med resten av kungafamiljen på plats.

Firandet på Skansen tv-sänds i SVT med namn som Malena Ernman, Maja Francis, Timo Räisänen, Conny Bloom, Ison & Fille och Elisa Lindström bland artisterna.

Kvällen avslutas med mottagning på Stockholms Slott där det under dagen arrangeras Öppet slott. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia öppnar dörrarna klockan 10 och bjuder in till rundvandring. Det är fri entré till slottet och dess utställningar och det arrangeras gratis guidade visningar.

Dagen till ära skickar även prinsessan Estelle och prins Oscar en nationaldagshälsning via hovets Facebooksida.