Det här är Earth Hour

Earth Hour är världens största klimatmanifestation, när stora delar av världen släcker ner sin el för att vara med och agera för klimatet

Första gången Earth Hour hölls var i Sydney, Australien, den 31 mars 2007.

Mellan klockan 20.30 – 21.30 under lördagen släcker de som vill delta i manifestationen lampor och el. Earth Hour-timmen är alltid lokal tid vilket betyder att när Earth Hour är slut i Sverige börjar timmen i exempelvis England.

Det brukar finnas evenemang runt om i olika städer där man kan samlas och se konserter, eldshower eller yoga till levande ljus för att uppmärksamma Earth Hour.

Genom åren har bland annat kungliga slottet i Stockholm, Eiffeltornet i Paris och Big Ben i London släckts ned. Även stora företag som Google har deltagit, men mest för syns skull. De bytte ut sin vita bakgrund på hemsidan mot en svart.

Källa: Världsnaturfonden, WWF

På lördagskvällen hålls den årliga klimatmanifestationen Earth Hour. Under en timme uppmanas världen släcka all belysning.

►LÄS MER: Efter ofredanden – Östersund håller tänt under earth hour

Hovet meddelar att fasadbelysningen på flera kungliga slott kommer att släckas under den aktuella timmen.

– Vi uppmärksammar Earth Hour genom att låta släcka fasadbelysningarna på de kungliga slotten. Klimatförändringarna måste tas på allvar och det är en viktig symbolhandling att släcka lamporna under Earth Hour, säger kung Carl XVI Gustaf i ett pressmeddelande.

Stockholms slott, Drottningholms slott, Strömsholms slott, Gripsholms slott och Rosendals slott släcker fasadbelysningen under Earth Hour. Även annan belysning kommer att släckas på Stockholms slott, nämligen belysningen på Yttre och Inre borggården och i de officiella rummen.

Men på grund av säkerhetsskäl kommer park- och gatubelysningen på vissa slott att vara tänd.

►LÄS MER: I kväll släcker vi lyset – här är tipsen inför Earth Hour