Fakta: Säkerhetspolitiska rådet

I samband med ubåtskränkningarna i Stockholms skärgård i slutet av förra året inrättade statsminister Stefan Löfven (S) ett säkerhetspolitiskt råd. Det leds av honom själv och består också av vice statsministern, utrikesministern, försvarsministern och inrikesministern. Även andra ministrar och berörda myndigheter kan kallas in.

Sedan dess har rådet träffats minst tre gånger.

Rådet har kritiserats av KU-ordföranden Andreas Norlén (M) för att det inte finns någon dokumentation av vad som sker i rådet. Men statsministern har framhållit att rådet inte fattar några beslut, utan är ett koordinerande, beredande organ. Därmed behövs inte någon bättre dokumentation än de mötesanteckningar som finns, anser han.

Kung Carl XVI Gustaf uttrycker sorg över det som hänt.

"Jag är chockad över de fruktansvärda händelserna i Paris. Jag känner stor sorg och mina tankar går till alla drabbade, offren och deras anhöriga. Dessa dåd är ett attentat mot hela vårt gemensamma samhälle och det sätt vi vill leva på. Vi är många som känner oro och bestörtning. Det är viktigt att vi står enade tillsammans mot denna ofattbara terrorism", säger kungen i ett skriftligt uttalande till TT.

Statminister Stefan Löfven fördömer terrordåden.

– Jag fördömer å det kraftigaste sådana fega, vidriga handlingar som är riktade mot Frankrike, demokratin och vår mänskliga värdighet – i Frankrike, Europa och världen. Det här är terroristattacker helt klart, och demokratin måste stå upp mot terrorn. Vi får aldrig låta oss besegras, säger han till TT.

Tyst minut

Europeiska unionen kommer att utlysa en tyst minut på måndag, uppger Löfven.

– Det är bra att vi gör det tillsammans, det symboliserar vår gemensamma kamp och också vår gemensamma sympati.

Utrikesminister Margot Wallström kallar det som har hänt "en levande mardröm" och trycker på vikten av att EU tillsammans tar tag mot terrorismen.

– Nu är det viktigt att vi talar om att det är oacceptabelt, vi kommer att förfölja och straffa dem som är skyldiga. Vi kommer resa oss inom EU och visa att vi kan handla och bli ännu effektivare i att bekämpa terrorismen och de antidemokratiska krafterna.

Flera svenska partiledare uttrycker sin sorg över det som hänt:

– Jag reagerade med chock och fasa och sorg över det inträffade, som jag tror många gjorde. Och det ser vi nu, att hela världen reagerar. Det här är attentat som dels naturligtvis slår mot de drabbade och deras anhöriga, dels mot hela vårt samhälle, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra till TT.

– I dag tror jag att de allra flesta tänker på de drabbade i Paris, sedan måste vi fortsätta försvara vår demokrati och vår öppenhet och det måste vi göra tillsammans med andra länder.

Lära av andra länder

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt säger att händelsen i Paris är "ett fruktansvärt dåd som drabbat helt oskyldiga människor".

– Det är med sorg och vrede jag ser det som hänt i Paris. Det är viktigt tycker jag att fundera på hur vi kan skärpa arbetet mot terrorbrott och den Islamiska staten mot bakgrund av det här.

– Dels tror jag det handlar om att öka det internationella samarbetet. Jag tror vi i Sverige har mycket att lära i att begränsa rekryteringen till terrorgrupper som den Islamiska staten. Det finns mycket att lära och goda exempel på hur man lyckats bättre än i Sverige på det.

– Nu har IS tagit på sig detta nyss, och stämmer det så är det en attack mot hela vår västerländska samhällsmodell. Vi får inte ge efter, vi måste försvara oss. Vår samhällsmodell ska överleva och tåla detta, säger Folkpartiledaren Jan Björklund.

"Vidrig ondska"

Centerns partiledare Annie Lööf säger i ett skriftligt uttalande:

"Chockad över ytterligare ett hemskt och omfattande terrordåd. Det är en fruktansvärd och vidrig ondska vi nu återigen tvingats bevittna i Paris. Mina tankar går till alla de familjer som nu drabbas av sorg".

"Det är med bestörtning jag tagit del av de fruktansvärda dåden i Paris. Mina tankar går till de drabbade, deras anhöriga och hela det franska folket", säger miljöminister Åsa Romson (MP) i ett skriftligt uttalande till TT.