Lille prins Alexander var med redan på morgonen i samband med att portarna slogs upp till Öppet Slott i Stockholm. Det var hans officiella debut, väl stöttad av föräldrarna prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

För kungaparet började dagen på 150-årsfirande slottet Sofiero i Helsingborg. Där höll kungen ett tal fyllt av starka minnen:

– Under hela sitt liv tillbringade min farfar sina somrar på Sofiero. Här kände han sig hemma.

Där allt började

– Men det var också här som mitt liv förändrades för alltid. Kung Gustaf VI Adolf var inte bara min farfar. Han var också min företrädare som kung av Sverige, sade han enligt Helsingborgs Dagblad och berättade om sensommaren 1973:

– De sista veckorna i hans liv tillbringade jag mycket tid på Sofiero. Då gick jag många promenader i parken – ensam. Eller med min syster Christina.

Den 15 september 1973 dog kung Gustaf VI Adolf.

– Det var en tung och allvarlig dag. Jag sörjde min farfar och skulle också efterträda honom. Jag var 27 år gammal. I år har jag fyllt 70, konstaterade kungen.

Ute på Facebook

Dagen till ära skickade även prinsessan Estelle och prins Oscar en nationaldagshälsning via Kungahusets Facebooksida.

Kungaparet återvände till Stockholm för att traditionsenligt åka i kortege från Slottet till Djurgården och fortsätta firandet på Skansen med resten av kungafamiljen och stor publik. Där höll riksdagens talman Urban Ahlin ett tal och bland artisterna syntes Malena Ernman, Maja Francis, Timo Räisänen, Conny Bloom, Ison & Fille och Elisa Lindström.

Kvällen avslutades med mottagning på Slottet som under dagen bjudit på entrén till sina utställningar och guidade visningar.