Fakta: Det spanska kungahuset

Den spanska monarkin återupprättades av Francisco Franco, som efter att ha tagit makten 1939 blivit Spaniens diktator på livstid. På ålderns höst utsåg Franco 1969 den unge prinsen Juan Carlos till sin efterträdare.

Kung Juan Carlos I ledde Spanien in i demokratin, och abdikerade för ett och ett halvt år sedan till förmån för sitt yngsta barn, Felipe, i dag 47 år.

Felipe har två storasystrar, 52-åriga Elena och 50-åriga Cristina.

Först i Spaniens tronföljd står kung Felipes och drottning Letizias äldsta dotter Leonor, tio år. Därefter kommer den åttaåriga dottern Sofía. Trea är kungens äldsta storasyster Elena. Sedan hennes barn, 17-årige Felipe och 15-åriga Victoria. Och sexa i tronföljden är kungens yngre storasyster, den nu åtalade Cristina.

Det är en snårig rättegång som inleds i Palma de Mallorca på måndag. 18 misstänkta ska ställas till svars i en korruptionshärva där skattebetalarnas pengar smusslats undan och gömts utomlands, rapporterar spanska medier.

Men allt fokus är på den tidigare handbollsstjärnan Iñaki Urdangarin, 47 år, och hans fru Cristina, 50 år. De är åtalade för att ha utnyttjat sin kungliga glans för att delta i myglet.

Iñaki Urdangarin riskerar upp till 19 års fängelse, medan prinsessan beskrivs som en passiv medbrottsling och därför som högst kan buras in i 4 år.

Men fallet är naturligtvis pinsamt för den 47-årige kungen, som tagit över tronen efter fadern Juan Carlos. Under den flera år långa korruptionsutredningen har han offentligt försökt hålla så mycket avstånd det går till storasyster Cristina, skriver medier i Madrid. Exempelvis fick hon inte komma på Felipes kröning i juni 2014.

Men att hon är sexa i den spanska tronföljden kan kungen inte göra något åt.