Fakta: Rekordregent

Sedan en kupp i maj 2014 styrs Thailand av militären. Statschefen, kung Bhumibol Adulyadej, är vördad av folket men saknar formell makt.

Thailand är en konstitutionell monarki där kungen måste vara buddhist. Och trots att kungahuset har begränsad formell makt har det väldigt stort inflytande över samhället. Av tradition har hovet täta band med viktiga makthavare inom militären och domstolarna.

Bhumibol har varit kung sedan 1946, vilket är en rekordnotering i tid när det gäller regerande monarker i världen. Kungens vacklande hälsa har bidragit till att öka den politiska oron i Thailand, eftersom olika krafter försöker positionera sig inför ett framtida tronskifte.

Källa: Landguiden

Bhumibol är den monark som regerat längst i världen. Han har setts som en enande kraft i Thailand, som slitits mellan politiska rivaliteter. Han har inte setts i offentligheten på nästan ett år, då han vårdats på ett sjukhus i Bangkok för olika åkommor.

I bulletinen från hovet på onsdagskvällen hette det att blodprov visar att kungens lever inte fungerar normalt.

En av dem som samlats utanför Siriraj-sjukhuset var 58-årige Somchit Naravichit.

– Det känns som han bara blir sämre den här gången, sade han med tårar i ögonen.

Thailands juntaledare Prayut Chan-O-Cha avbröt tidigare under dagen en resa i provinsen Chonburi och återvände till Bangkok för att träffa kronprins Maha Vajiralongkorn.

På eftermiddagen försökte företrädare för juntan tona ner betydelsen av mötet mellan ledaren och kronprinsen. Det handlar om "en rutinmässig presentation av regeringens arbete", enligt en talesperson.