Fakta: Kungens födelsedag

Firandet av kungens 70-årsdag i morgon inleds med tacksägelsegudstjänst, Te Deum, klockan 10 i Slottskyrkan.

Sedan följer firande på Yttre borggården med musik av Försvarsmaktens musikkårer, och därefter högvaktsceremoni.

Vid 12 skjuts en salut med 21 skott från Skeppsholmen. Därefter tar kungen emot en sångarhyllning vid Lejonbackens terrass.

Klockan 13 tar kungaparet hästkortege från Mynttorget, via Vasabron och Tegelbacken till Stadshuset för en lunch arrangerad av Stockholms stad.

Vid 15.30 är det mottagning för riksdagen, regeringen och landshövdingarna på slottet och senare på kvällen är det bankett med kungafamiljen och inbjudna gäster.

Källa: Hovet

Under fredagskvällen bjöd Operans orkester Kungliga Hovkapellet och musiker från Kungliga Filharmonikerna på en konsert till kungens ära på Nordiska museet.

Förutom Gunhild Carling uppträdde bland andra operasångarna Malin Byström, Daniel Johansson och Peter Mattei.

Bland gästerna på Nordiska museet fanns kungafamiljen, förutom prinsessan Sofia som nyligen blev mamma.

På plats var även bland andra statsminister Stefan Löfven, flera ministrar och en rad näringslivstoppar. En del utländska kungligheter närvarade också, till exempel den japanska prinsessan Takamado.

Inför lördagens födelsdagsfirande, som till stor del sker utomhus på Yttre borggården och Lejonbacken, förlitar sig hovet på vädrets makter.

– Vi hoppas, som man alltid gör här i Sverige, att det ska bli bra väder, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till TT.

Tidigare under dagen tog kungen emot representanter från myndigheter, organisationer och föreningar för uppvaktning på slottet.

Högst på hans önskelista stod pengar, eller närmare bestämt bidrag till Stiftelse Ungt Ledarskap och näringslivets insamling till Kungliga Musikhögskolan.