Fakta: Kurdistans frihetsfalkar (TAK)

Kurdistans frihetsfalkar (TAK) grundades 2004 och har tagit på sig ett flertal sprängdåd, mot bland annat turister. Organisationen, som det finns knapphändigt med information om, är en utbrytargrupp ur PKK.

Enligt turkiska myndigheter är TAK en gren av PKK som utför dåd mot civila mål, men enligt PKK har grupperna inte något inflytande över varandra.

Källla: Landguiden, Reuters

Enligt TAK var onsdagens bombdåd i Turkiets huvudstad Ankare en hämnd för president Recep Tayyip Erdogans politik, och regeringens krig mot PKK. Självmordsbombaren uppges vara en 26-årig man, född i östra Turkiet, på organisationens hemsida, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Över 60 människor skadades och 28 dödades i attentatet, som riktades mot en buss med militärer i närheten av en militärförläggning, inte långt från parlamentskvarteren, i onsdags.

Enligt Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu har gärningsmannen identifierats som en syrisk medborgare, och Turkiet anklagar den syrisk-kurdiska YPG-gerillan, i samarbete med PKK, för Ankaraattacken. YPG:s politiska gren PYD har förnekat all inblandning i bombdådet.

TAK, som har tidigare kopplingar till PKK-gerillan, har tidigare tagit på sig flera dåd i Turkiet, bland annat en granatattack mot Istanbuls näst största flygplats i december, då en person dödades utanför terminalbyggnaden. I likhet med PKK är TAK terroriststämplad av Turkiet och USA.