Kurderna uppger att de "snart" kan ha tagit den strategiskt viktiga staden Sinjar, som förbinder IS-fästena Mosul i Irak med al-Raqqa i Syrien, och ha rensat den från IS-krigare. Målet för offensiven är enligt kurderna att ta kontroll över IS försörjningsvägar och att skydda staden från artillerield.

Under natten till torsdagen inleddes USA-ledda flygräder mot IS-kontrollerade områden i staden. Omkring 7 500 man ur kurdiska specialstyrkor, så kallade peshmerga, och yazidiska krigare deltar även i offensiven.

IS har förstärkt

Hittills har kurderna övertagit över 150 kvadratkilometer, däribland flera byar och delar av den motorväg som binder samman två IS-fästen. Där transporteras vapen, krigare och varor som försörjer extremistgruppens verksamhet.

Tiotusentals yazidier tvingades fly när IS invaderade staden för över ett år sedan och dödade och tillfångatog ett stort antal människor. Extremistgruppen ska ha skickat förstärkning till staden som nu försvaras av omrking 600 IS-krigare, enligt uppgifter från de kurdiska styrkorna och den amerikanska militären.

Eldledare i bergen

Den USA-ledda koalitionen mot IS har rådgivare – däribland amerikaner – i området. Bland dem finns sådana som befinner sig i bergen kring Sinjar för att leda in flygangrepp mot IS-mål.

– De arbetar direkt med peshmergastyrkorna med att avgöra exakt var de mest effektiva luftangreppen kan genomföras, säger Peter Cook, talesperson för USA:s försvarshögkvarter Pentagon.

När han fick frågan om hur nära striderna amerikanerna är svarar Cook:

– De är inte direkt vid frontlinjen, men de skulle kunna se den tydligt.