Fakta: Upptrappat våld

Striderna mellan Turkiet och den kurdiska PKK-gerillan är de värsta på två årtionden, sedan de blossat upp på nytt i juli i fjol. Sedan dess har flera än 150 civila, liksom hundratals armésoldater och PKK-rebeller, dödats enligt Amnesty International och regeringskällor.

Striderna trappades upp förra månaden i städerna Cizre och Silopi samt i distriktet Sur i Diyarbakir.

Kurderna utgör cirka 15 miljoner av Turkiets 75 miljoner invånare. Många anser sig diskriminerade.

Konflikten mellan Turkiet och PKK har sedan 1984 krävt omkring 40 000 människors liv.

PKK betraktas av såväl Turkiet som EU och USA som en terroristorganisation.

200 000 människor riskerar att hamna i korselden eller bli utan mat och vatten, varnar människorättsorganisationen.

– Ett 20-tal barn har massakrerats här på sistone. De var alla under 16 år, säger en boende i staden Diyarbakir på telefon till TT.

Utegångsförbud råder dygnet runt i städer i sydöstra Turkiet i samband med en offensiv mot terrorstämplade kurdiska PKK. Armén säger att hundratals PKK-krigare har dödats. Enligt Turkiets människorättsstiftelse (TIHV) har 162 människor dödats under utegångsförbudet sedan operationerna inleddes i augusti 2015. Av dem ska 29 ha varit kvinnor, 32 barn och 24 människor över 60 år.

"Fruktar för våra liv"

"Insatserna... innebär en risk för tiotusentals människoliv och börjar likna kollektiv bestraffning", enligt John Dalhuisen på Amnesty.

– Det är så många soldater här, det är artilleribeskjutning och explosioner varje dag, säger TT:s uppgiftslämnare nära det belägrade distriktet Sur i Diyarbakir.

Hen bedömer att många tusen soldater strider mot några tiotal unga kurder som bekämpar armén. De civila kommer då i kläm.

– Vi hör inga protester från omvärlden, från Europa. Vi kan inte förstå varför. Vi som bor här fruktar för våra liv och vill bara att våra grundläggande mänskliga rättigheter tillgodoses, säger TT:s källa, en civilperson som vill vara anonym.

Förlorat allt

Källan berättar om människor i Sur som inte får mat, vatten och mediciner. Om sina egna och andras barn som inte kan gå i skolan. Om mängder av bostäder som har demolerats. Om hemlösa människor som förlorat allt och bor på gatan.

Medier är belagda med rapporteringsförbud från striderna.

En anonym turkisk regeringskälla hävdar till Reuters att civila inte riskerar att drabbas av striderna, som uttalat syftar till att rensa området på PKK-rebeller.

Utöver distriktet Sur i staden Diyarbakir råder även utegångsförbud i Cizre i Sirnakprovinsen. De infördes den 14 respektive 2 december. Ett annat utegångsförbud, i orten Silopi i Sirnak, hävdes delvis i tisdags. Militära operationer förkommer samtidigt på fler håll i regionen.