– Nykterheten kollas ofta med rutinmässiga kontroller.

Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på Kustbevakningen.

Fakta: Nykterhet och fart

Båtar från 14 stationer längs kusten deltar i Kustbevakningens kontrollvecka.

Under förra årets veckosatsning gjordes drygt 300 fartkontroller och drygt 200 nykterhetskontroller. 13 skeppare fick ordningsböter, till exempel för att man inte haft alla lanternor på. Sex rapporterades för sjöfylleri och två för fortkörning.

Den som kör en båt, vattenskoter eller annan sjöfarkost får inte ha 0,2 promille alkohol i blodet eller mer. Regeln gäller alla farkoster som är mer än tio meter långa eller kan köras i 15 knop.

Även den som kör en mindre, långsam båt kan dömas för sjöfylleri, om farkosten inte framförs på ett säkert sätt.

En allmän bild är att sjöfylleriet minskar. Antalet anmälningar har minskat från 290 under 2010 till 80 under förra året.

Där det inte finns fartskyltar måste man ändå ta hänsyn till exempelvis badande och annan båttrafik, annars kan man dömas för vårdslöshet.

Källa: Kustbevakningen

Om du färdas till sjöss och ser en myndighetsbåt med uniformsklädd personal som håller upp en stoppskylt är det bäst att stanna.

– Nykterheten kollas ofta med rutinmässiga kontroller av de båtar som rör sig i ett visst område, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på Kustbevakningen.

Den som framför båten får blåsa i ett kontrollinstrument, och i samband med detta blir det ofta en pratstund.

– Vi kanske påpekar att någon inte har flytväst, eller frågar om alla lanternor fungerar, säger Lindekrantz.

Satsningen med extra kontroller i en vecka görs för tredje året i rad. Att synas, som en påminnelse, är en del av poängen för Kustbevakningen.

Fartkontrollerna görs på platser där det finns en hastighetsgräns.

– Om vi ser att någon kör väldigt snabbt och sedan gör en kraftig inbromsning vid fartskylten brukar vi åka fram och prata lite, säger Valdemar Lindekrantz.