Fakta: De tampas om Vita huset

Republikanen Donald Trump och Demokraternas Hillary Clinton leder kampen om att bli respektive partis presidentkandidat inför valet i november. För att väljas till Republikanernas kandidat vid sommarens konvent krävs minst 1 237 delegatsröster och för att bli Demokraternas krävs stöd från 2 382 delegater, inklusive oberoende så kallade superdelegater.

Namn Antal delegater Opinionsstöd nationellt i procent

Republikaner:

Donald Trump, affärsman 845 40,4

Ted Cruz, Texassenator 559 30,6

John Kasich, Ohioguvernör 148 21,8

Demokrater:

Hillary Clinton, tidigare utrikesminister 1 930 47,7

Bernie Sanders, Vermontsenator 1 189 46,3

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar

Den långa processen att utse Republikanernas respektive Demokraternas presidentkandidater inför höstens presidentval i USA är långt ifrån över. Men bakom stängda dörrar diskuteras även möjliga vicepresidentkandidater.

– Det råder inget tvivel om att det är kvinnor på listan, sade Clintons kampanjchef John Podesta nyligen till tidningen Boston Globe.

Warrenstöd?

Uttalandet satte fart på spekulationerna om att Massachusettssenatorn Elizabeth Warren kunde vara en av dem. Warren är populär bland mer liberala demokrater, och skulle kunna hjälpa till att locka Clintons motståndare Bernie Sanders anhängare. De senaste veckorna har Warren engagerat sig allt mer i primärvalsprocessen och i sociala medier attackerat både den ledande republikanen, affärsmannen Donald Trump, och hans rival Texassenatorn Ted Cruz. Det är dock oklart om Warren faktiskt stödjer Clinton. Hon har tidigare varit kritisk mot den förra utrikesministern och attackerat henne för hennes band till näringslivet.

Andra namn som förekommer i spekulationerna är bland andra den unge New Jerseysenatorn Cory Booker, bostadsminister Julian Castro och Virginiasenatorn Tim Kaine.

Vill ha erfarenhet

Även på den republikanska sidan funderas på vicepresidentkandidater, ämnet diskuterades bland annat i veckan på ett partimöte i Florida. Cruz uppges enligt tidningen The Washington Post fundera på Iowasenatorn och tidigare grisfarmaren Joni Ernst. Ohioguvernören John Kasich gillar Floridasenatorn Marco Rubio och Wisconsins guvernör Scott Walker, båda tidigare presidentaspiranter.

Donald Trump har övervägt en "erfaren politiker", men sade nyligen att han inte tänker utse en vicepresidentkandidat förrän han vet att han vunnit.