Fakta: Trumps sexistiska uttalanden

Listan över Donald Trumps sexistiska och nedsättande kommentarer om kvinnor är lång, här är ett urval:

– Rosie O'Donnell är äcklig, både på in- och utsidan. Om du tittar på henne så ser du att hon är en slusk. Hur kunde hon komma med i tv?

Om skådespelerskan Rosie O'Donnell för drygt tio år sedan men som Trump förlöjligat vid en rad tillfällen.

– Det är vidrigt.

Trumps kommentar i samband med en rättegång där han vittnade och en kvinna bad om en kort paus för att kunna amma sitt barn.

– Angelina Jolie har varit tillsammans med så många män att hon får mig att verka som en bebis. Och jag tycker inte ens hon är attraktiv.

Trump, som varit gift tre gånger, ifrågasatte skådespelerskan Angelina Jolie.

– Du kunde se att det kom blod ur hennes ögon, blod kom ut överallt.

Om tv-ankaret Megyn Kelly efter att hon pressat Trump om hans sexistiska uttalanden.

– Heidi Klum är tyvärr inte längre en tia.

Trump i en intervju med The New York Times 2015. Fotomodellens respons: en bild på sig själv i en T-tröja med siffran tio på magen.

– Titta på hennes ansikte. Vem skulle rösta på henne?

Om Carly Fiona, en av Trumps konkurrenter om att bli Republikanernas presidentkandidat.

Källor: Huffington Post, Daily Telegraph.

Bilden var talande. I ett stort konferensrum vid Republikanernas konvent skulle organisationen "Kvinnor för Trump" samlas.

Det var bara ett problem.

Alla stolarna gapade tomma, de enda som dykt upp var några journalister.

För medan det finns samhällsgrupper som till exempel vit arbetarklass, och främst i södra USA, som lockats av Trumps kontroversiella budskap har kvinnliga väljare varit desto mera avvisande.

Dålig siffra

I en opinionsmätning som tv-kanalen ABC och Washington Post gjort nyligen uppgav endast 34 procent av de tillfrågade kvinnorna att de stöder Trump. Det är den sämsta siffran för en republikansk presidentkandidat sedan andra världskriget.

– Det är egentligen inte bara saker han sagt om kvinnor utan hur han generellt uttryckt sig som gör mig bekymrad, säger Laura Grace Koerner till TT.

Hon är republikansk delegat från Texas och stöttade egentligen Trumps tidigare konkurrent Ted Cruz. I stället får hon nu på torsdag vara med om när Trump formellt utses till partiets presidentkandidat.

Frustrationen är påtaglig:

– Han ska representera vårt land, inte bara när det gäller inrikesfrågor utan även utrikesfrågor. Då handlar det om att ha ett betydligt lugnare sätt att framträda, säger hon.

Listan över Trumps sexistiska och nedsättande kommentarer om kvinnor är samtidigt lång och går tillbaka i tiden innan hans politiska karriär inleddes.

Under valkampanjen väckte hans konflikt med tv-ankaret Megyn Kelly stor uppmärksamhet efter att Trump sagt: "Det kommer blod ur henne överallt" som respons på att Kelly pressat Trump om hans uttalanden om kvinnor som feta grisar, hundar och andra äckliga djur.

Senare har Trump medgett att han kunde ha använt ett annat språkbruk, även om han inte uttryckligen bad Kelly om ursäkt. Han har också berömt tv-ankaret för att hon kontaktade Trump för att reda ut bråket i en intervju på bästa sändningstid.

"Otäck person"

Connie Squires, boende i centrala Cleveland, säger:

– Uttalandena är oförlåtliga precis som hans uttalanden om invandrare. Jag skulle aldrig kunna stödja honom för jag själv är invandrare. Vad som är otäckt är att vi inte vet alls vad han är kapabel till. Han är en verkligt otäck person.

Många trodde att Trump i sitt val av vicepresidentskandidat skulle försöka attrahera kvinnliga väljare genom att välja en kvinna. I stället blev det Mike Pence, guvernör i Indiana, abortmotståndare och ökänd för sina ståndpunkter i hbtq-frågor.

– Trump måste göra något nytt för att få stöd bland kvinnor men även unga. Det vi troligtvis kommer att se i hans tal på torsdag är att han lyfter fram de grupperna, säger Joel A Lieske, professor i statsvetenskap vid Cleveland State University.

Det lär dock knappast räcka för att övertyga Laura Grace Koerner:

– Det har varit ett tufft år, säger hon. Vi får se vad som händer i (presidentvalet i) november men det känns som jag redan nu kan börja fokusera på år 2020.