Fakta: Så funkar Pokémon Go

Med hjälp av mobilen ritas en karta upp i telefonen som liknar den verkliga omgivningen. Viktiga platser markeras som "Pokémon-gym", där spelarna tävlar med sina figurer, eller "Pokéstops" där det finns viktig utrustning.

För att fånga in figurerna behöver spelaren sedan röra sig i olika miljöer. Vattenpokémon föredrar till exempel vattendrag medan gräs- och insektsfigurerna ofta gömmer sig på fält eller i skogar.

Pokémon Go är det spel som snabbast någonsin toppat listan över mest nedladdade spel hos på Apple och Android, enligt tidningen Financial Times.

Spelet kan laddas ner till en smart telefon och med hjälp av telefonens positioneringssystem ges spelarna indikationer var Pokémonfigurer kan finnas. Vid så kallade Pokéstops kan utrustning hittas, och en stopp återfinns vid kvinnojouren i Västerås, rapporterar svt.se.

– Det är spelare själva som uppmärksammat kvinnojouren i Västerås om att det finns ett Pokéstop utanför huset. Och det är en väldigt olämplig placering för vår verksamhet, säger Elin Hedén på Kvinnohuset i Västerås till kanalen.

– Det är olämpligt eftersom våra besökare behöver få vara anonyma och känna sig trygga när det kommer hit.

Även på andra platser i landet har spelet skapat problem. I Gällivare fick en man besök mitt i natten och trodde först att det handlade om inbrottstjuvar. Det visade sig dock vara Pokémonentusiaster som var på jakt efter en ovanlig figur som skulle ha gömt sig i mannens hall.