Fakta: USA:s marinkår

USA:s marinkår bildades 1775. Den är formellt en del av USA:s flotta och brukar beskrivas som USA:s snabbinsatsstyrka, den som kan åka vartsomhelst inom 24 timmar.

I nuläget finns omkring 182 000 marinkårssoldater på baser i olika delar av USA samt 36 000 i andra länder.

Grundutbildningen, "boot camp", är tolv veckor lång och sker antingen på Parris Island i South Carolina eller i San Diego i Kalifornien. Parris Island är den enda basen som utbildar kvinnor. Grundutbildningen innefattar tuff fysisk träning, vapenkunskap och stridsövningar under enorm disciplin, i princip utan kontakt med omvärlden.

Beroende på vilken bana soldaten väljer tar den fortsatta utbildningen upp till ett år. Genomsnittsåldern för en nyutexaminerad soldat är 19 år.

För att bli antagen till marinkårsutbildningen krävs omfattande teoretiska och fysiska prov. Det sägs att över 70 procent av amerikanerna inte skulle klara av dem. Lönen under utbildningen är motsvarande 15 500 kronor i månaden.

Källa: Marinkårsutbildningen vid Parris Island (TT)

Bakgrund: Kvinnor i USA:s försvar

Kvinnor har deltagit i försvaret av USA så länge landet funnits. Under revolutionen, inbördeskriget och kriget mot Mexiko fanns kvinnliga soldater som stred under manlig täckmantel.

Under första världskriget släpptes kvinnor in i flottan och marinkåren. Över 12 000 anslöt sig. Under andra världskriget deltog nära 350 000 kvinnliga soldater och 74 000 sjuksköterskor.

USA:s kvinnliga soldater deltog även i bland annat Gulfkriget. Men 1994 fattade dåvarande försvarsministern Les Aspin ett beslut som innebar att kvinnor inte fick delta i styrkor var primära syfte var direktstrid på marken. Det var detta beslut som revs upp vi årsskiftet av försvarsminister Ashton Carter.

2015 utgjorde kvinnor drygt 15 procent av försvarets anställda. Närmare 200 000 kvinnor har tagit värvning eller är befälhavare. De flesta jobbar inom flygvapnet och flottan, marinkåren har det lägsta antalet kvinnor.

Antalet har stigit gradvis sedan 1973, då värnplikten i USA slopades.

Källor: USA:s försvarsdepartement, Militarywoman.org, Time, Infoplease

– Jag började tänka på militären i gymnasiet, jag ville ge tillbaka till dem som skyddat landet före mig. Nu kan jag inte fatta att det är sant, att "boot camp" är över.

Maggie Oelfke tar ett djupt andetag och fortsätter att omfamna sin faster och farbror – som rest från Dallas i Texas till Parris Island i South Carolina för att fira släktens nykläckta marinkårssoldat. Men Oelfkes far deltar inte i familjefirandet.

Kastades ut

– Han gav mig utegångsförbud när jag tog värvning, och kastade ut mig när jag svor eden. Han tyckte att jag var för smart för att bli militär, berättar hon utan omsvep.

Med en död mamma tvingades Oelfke åka hem till mormor den där kvällen, och sedermera flytta till sin faster och farbror. Fadern har hon inte talat med sedan han kastade ut hennes tillhörigheter i svarta plastsäckar från huset i Humble. Det faktum att hon hade det 18:e högsta betyget i sitt gymnasium, har absolut gehör, spelar fiol samt är duktig på språk är något hon planerar att använda under sin karriär inom försvaret.

– Jag kanske blir lingvist, eller något inom specialstyrkorna.

Vill bekämpa

Sedan årsskiftet är ytterligare 220 000 positioner inom försvaret tillgängliga för kvinnor, flera av dem just inom specialstyrkorna. Oelfkes beslut kommer att mogna under de tio dagar hon har ledigt innan utbildningen fortsätter, resonerar hon. De senaste tolv veckorna har hon gått upp klockan fyra varje dag och levt med instruktörernas ständiga skrikande och övningar i kallt vatten och lera – utan kontakt med familj eller vänner. Marinkårens grundutbildning innefattar disciplinerad fysisk träning, vapenkunskap och stridsövningar.

– Det var svårt, men jag visste vad som väntade. Det mest utmanande var samarbetet, i strid måste man ju kunna lita på varandra, säger hon.

TT: Samtliga stridande positioner är ju öppna för kvinnor nu. Hur känner du för ett sådant jobb, och för att blir skickad till en krigszon?

– Jag håller på att ta den tanken till mig, man måste ju åka dit man beordras. Och när det gäller Islamiska staten kan jag inte ens omfamna tanken på att det finns en grupp som gör vad den gör. Jag vill bekämpa dem.

Flygplansmekaniker

En annan tonåring med höga ambitioner för sin försvarskarriär är danska Marie Nielsen, som just börjat sin grundutbildning på Parris Island. Född i Köpenhamn flyttade hon till Michigan med sin mor som åttaåring. Som marinkårssoldat ger hon försvaret år av sitt liv, men hon blir också amerikansk medborgare och får en chans att "ge tillbaka" till ett land som betytt mycket för henne. Än så länge är hon dock lite chockad av omställningen till livet i kamouflageuniform – utan dator och telefon och i princip utan fritid.

– Allt är annorlunda. Vi klär oss, äter, talar och tränar tillsammans. Det är otroliga fysiska utmaningar, berättar hon.

På sikt hoppas Nielsen, som började läsa biologi på högskola innan hon tog värvning, bli flygplansmekaniker. Och när det gäller att strida för världens enda supermakt säger hon, som så många andra på basen, att hon är öppen för det.