Ovanligt många har insjuknat på grund av campylobacter de senaste veckorna. Folkhälsomyndigheten misstänker att kyckling är smittkällan.

Ökningen har observerats över hela Sverige. I november rapporterades 418 inhemska fall, vilket är en tydlig ökning jämfört med samma månad 2013 och 2014, då 254 respektive 201 fall anmäldes.

Ökningen utreds nu av Folkhälsomyndigheten tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Att just kyckling antas vara boven i dramat har att göra med att ökningen sammanfaller med en rapporterad ökning av campylobacterinfektion i kycklingflockar. Myndigheterna ska nu jämföra prover för att avgöra om det är samma typ av bakterie som cirkulerar hos både människor och fåglar.

En god handhygien är ett sätt att skydda sig. Att skölja och tvätta skärbräda och köksredskap efter att ha tillagat kyckling är ett annat, men framför allt bör man se till att köttet är ordentligt genomstekt. Campylobacter dör vid 70 grader Celsius.

Om oturen ändå är framme blir akuta diarréer, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber ofta följden.