Flera köldrekord för säsongen har slagits den här veckan och torsdagen var inget undantag. Naimakka i nordligaste Lappland har det nya säsongsrekordet med minus 42,9 grader.

Under fredagen drar ett snöfallsområde in över Götaland och rör sig norrut mot Svealand. Samtidigt stiger temperaturen.

Till helgen stannar snöfallet upp över Svealand och Götaland och en hel del snö väntas. På sina håll kan det komma drygt en decimeter, enligt SMHI.

– I norr kommer det att bli lite mer moln som dämpar kylan, säger Ibrahim Al-Mausawe, meteorolog vid SMHI.

Inställda tåg

SJ ställde in tågtrafiken norr om Boden under torsdagen på grund av kylan. Även på fredagen är den mesta av trafiken inställd, men det går ett tåg mellan Kiruna och Luleå.

– Det ser ut att bli mildare på lördag. Som planen ser ut nu så kör vi vanlig tidtabell då, säger Morgan Lindström vid SJ:s pressjour.

Norrtåg ställde också in en rad avgångar på torsdagen och även på fredagen ställs flera avgångar in.

Värmländskt busstrassel

I Värmland slog kylan hårt mot busstrafiken. Värmlandstrafik ställde in en mängd bussturer på torsdagsförmiddagen runt Filipstad, Kristinehamn och Hammarö sedan 22 fordon som kör på biobränsle slutat fungera.

– Det är ett filter i motorn som av någon anledning sätter igen när bränslet blir mer trögflytande, säger Lars Bull, vd på Värmlandstrafik, till TT.

– Vi arbetar för fullt med att hitta reservfordon och att byta ut filtren. Men det är en stor störning, ett stort problem.

Även i grannländerna slogs det köldrekord för säsongen. På Finnmarksvidda i Norge var det minus 42,5 grader under natten till torsdagen, rapporterar NTB och hänvisar till Aftenposten.

I Finland uppmättes 41,1 minusgrader i Muonio under dagen, enligt FNB.