Fakta: Hjälp mobilen i kylan

På Microsoft har man inga särskilda rekommendationer för vilka temperaturer deras telefoner inte bör användas i.

Men det allmänna rådet är att försöka undvika snabba temperaturväxlingar. Då kan tillfälliga problem uppstå. Om en nedkyld telefon värms upp snabbt, till exempel, finns det risk för fuktbildning i telefonen. Då ska man vänta ett tag med att använda den.

Ett vanligt tips för att undvika att köldchocka mobilen är att ha den nära kroppen, exempelvis i en byxficka, när man är utomhus och försöka använda headset om man måste ringa i stället för att plocka upp telefonen.

Källa: Klas Ström/Microsoft Sverige.

Batterier som laddar ur snabbare än vanligt och telefoner som plötsligt dör. Det är just nu vardag för den som försöker skicka meddelanden, ringa eller kolla upp någonting på nätet i väntan på bussen eller på promenaden.

Varje vinter samma visa – ute i minusgradig kyla är mobilerna plötsligt inte vad de brukar.

– Det är inte själva elektroniken, utan batterierna som du inte får ut ström ifrån på samma sätt eftersom de kemiska processerna påverkas, konstaterar Viktor Öwall, professor i elektro- och informationsteknik vid Lunds tekniska högskola.

En modell

Tillverkarna utvecklar prestanda och funktioner i en rasande fart. Men att bygga specialanpassade telefoner för nordisk kyla verkar inte stå på dagordningen – mobiljättarna strävar efter att ha en enda konstruktion för varje modell.

– Telefonerna säljs i alla delar av världen, både i kallare klimat som här i Sverige och i varma klimat. Ambitionen är givetvis att de ska fungera för människor överallt. Sen finns det ju extrema platser på jorden, säger Klas Ström, produktmarknadschef för mobiltelefoner på Microsoft Sverige.

Svenska konsumenters problem under vinterdagar väger lätt jämfört med andra hänsyn, säger Jonas Rydberg, reporter på tidningen Ny Teknik.

Nedprioriterat

– Tillverkarna vill hålla nere priset för varje enhet och då prioriterar man inte att göra telefonerna tåliga mot kyla. En del nischar sig kanske med telefoner som tål fukt; att sälja in att mobilerna går att tappa i ett glas vatten fungerar i hela världen.

Dessutom prioriterar vi nordligt boende konsumenter ändå andra saker vid ett köpbeslut när det väl kommer till kritan.

– Skärmstorlek, kamera och batteritid är kanske det man tittar mest på, säger Jonas Rydberg.