Fakta: Akut brist på nattplatser

Migrationsverket klarar inte längre av att erbjuda alla nyanlända tak över huvudet.

Natten till fredag blev situationen akut. Ett 30-tal asylsökande tvingades sova utomhus då de inte fick plats på Migrationsverkets ankomstboende i Malmö.

En moské och frivilligorganisationen Kontrapunkt har erbjudit sovplatser. Lunds stift har också meddelat att man kan erbjuda nattplatser, och Johanneskyrkan i Malmö öppnade upp inför lördagsnatten.

Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i Malmö kräver att regeringen lättar trycket på staden, och att asylsökande transporteras direkt från tågstationen i Hyllie till Migrationsverket i andra städer.

Källa: (TT)

– Personal här anmäler sig frivilligt. Vill man hjälpa till är man välkommen hit, sade Ann Aldén, församlingsherde i Sankt Johannes Församling, till TT på söndagen.

När högmässan var över satte sig Ann Aldén i trappan nedanför predikstolen med datorn i knät, och planerade schemat för natten.

Föregående kväll körde Migrationsverket över ett sextiotal personer till kyrkan. Prästen Per Kristiansson, som samordnar Svenska kyrkans flyktinghjälp i Malmö, tog emot och var på plats ända fram till söndagsmorgonen.

– Vi har beredskapen. Det är en självklarhet, sade han och berättade att tankarna var många.

– Jag trodde aldrig jag skulle uppleva detta, att vi får gå in för att klara av de uppgifter som egentligen är statens. Det är en ny tid.

Färdiga platser

Enligt Migrationsverket behövde ingen sova ute under lördagsnatten. Mycket tack vare att även länsstyrelsen i Kronoberg erbjöd nödskyddsplatser. 87 flyktingar kunde bussas vidare, och platser stod förberedda i Kronobergs län även inför natten till måndag.

– Vi har fixat fram madrasser, täcken, kuddar, lakan, lite mat och personal. Nu har vi fått signal om att cirka 90 personer till behöver tak över huvudet, sade Linda Kazmierczak, beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Kronoberg.

Färre flyktingar

Flyktingströmmen sinade något fram till söndagen, enligt Matilda Niang på Migrationsverkets pressjour.

– Cirka 500 personer kom in till oss under gårdagsdygnet.

Det kan dock bli färre som lyckas fly till Sverige efter regeringsbeslutet att införa id-kontroller på färjor till Sverige. Människorättsorganisationer är kritiska och menar att beslutet hindrar människor från att söka asyl.