Fakta: Svenska kyrkan på nätet

Svenska kyrkan tar emot fler frågor och kommentarer än normalt på sina kanaler i sociala medier just nu. Många är upprörda och besvikna efter flera avslöjanden om Svenska kyrkan i veckan.

En särskild redaktion inom kyrkan arbetar med sociala medier. Svenska kyrkan finns till exempel på följande plattformar:

Facebook – en mängd grupper och sidor.

Instagram

Twitter

Källa: Svenska kyrkan

– De senaste dagarna har trycket i sociala medier helt klart ökat. Många är upprörda och besvikna över det som rapporterats i media. Det är svettigt, men det är en del av jobbet, säger Susanne Gorne, samordnare för sociala medier vid kyrkokansliet i Uppsala, till TT.

Hundratals personer har ställt frågor och framfört synpunkter genom kyrkans kanaler i sociala medier efter Aftonbladets och Sveriges Radios granskningar om Svenska kyrkan.

Det har avslöjats att förtroendevalda och tjänstemän i vissa församlingar gjort utlandsresor för flera miljoner kronor. Men också att höga andliga ledare inom Svenska kyrkan i utlandet har gjort privata utlandsresor och bott på lyxiga hotell för kyrkans pengar – bland annat kommer de från drygt sex miljoner svenskar som via skattsedeln betalar för sitt medlemskap.

– Om det kommer fram att medlemsavgifter används på ett oansvarigt sätt, då vill människor inte betala sin medlemsavgift. Det är det största skälet till att folk upprörs och vill lämna kyrkan, säger Gorne.

Lämnar

Flera skriver att de begärt utträde ur kyrkan eller kommer att göra det, berättar Gorne. Men hur många som faktiskt gör det, jämfört med samma period i fjol, kan utläsas först senare.

– Jag tror att många som säger sig ha bestämt sig för att gå ur Svenska kyrkan också gör det. Vi kommer verkligen att behöva jobba mycket med förtroendet, säger Gorne.

Hon förklarar att en del av kritiken i sociala medier kommer från medlemmar som haft en lång relation med kyrkan, och ofta varit aktiva i verksamheten.

– Det är människor som haft en positiv upplevelse av kyrkan, men även den kan blåsas omkull av en granskning. Sådana här granskningar är dock viktiga och behövs, säger Susanne Gorne.

Skadat förtroende är inget som snabbt repareras, konstaterar hon.

– Ett stort antal människor vacklar i sitt förtroende, och det går inte över på några dagar. Vi behöver bli bättre på att kommunicera allt gott som kyrkan gör, till exempel det sociala arbete som vi bedriver.

Lugnare lokalt

Flera pastorat som TT har kontaktat har hittills inte märkt någon markant ökning på lokalt plan när det gäller utträden eller besvikna medlemmar.

– Men vi förväntar oss att det kan komma mer sådant i takt med att tiden går, säger Helena Sederström, kommunikationschef för Svenska kyrkan i Linköping.

Bara ett par extra samtal. Och några fler inkomna utträdesblanketter jämfört med en vanlig dag. Så låter det till exempel från pastoraten i Umeå och Malmö.

– Några har hört av sig och vill gå ur, men det är ingen anstormning på något sätt. Det kan mycket väl vara så att fler hör av sig senare, säger Yannick Delmart, kommunikationschef för Svenska kyrkan i Umeå.