Fakta: Bränderna i Göteborg

Det första larmet kom klockan 04.52, om en brand i ett flerfamiljshus i Högsbo i västra Göteborg. Enligt polisen hade någon hällt ut en brännbar vätska och sedan tänt på. Ytterligare en brandhärd upptäcktes på en gata intill.

05.06 kom larm om en lägenhetsbrand i Johanneberg i centrala Göteborg. Två personer rökskadades och en brandman fick allvarliga skärskador av fallande glassplitter.

05.27 kom larm om en brand i fasaden på ett socialkontor i Frölunda.

05.46 kom larm om en villabrand i Billdal. Även här såg vittnen en person som tände på.

06.14 ryckte räddningstjänsten ut till västra Göteborg på nytt, den här gången till en bilbrand som spridit sig till en byggnad.

06.27 bröt en brand ut i ett flerfamiljshus i Tynnered, sedan vittnen sett någon tända eld på någon form av brännbar vätska.

Mannen, som hotas av vräkning från sin lägenhet, misstänks för flera fall av grov mordbrand efter torsdagsmorgonens brandattacker mot en rad adresser i Göteborg. I flera av fallen tycks bränderna varit riktade mot anställda inom Familjebostäder, bland annat drabbades bolagets vd.

– Den gemensamma nämnaren är att de som är drabbade är personal från ett fastighetsbolag, där mannen har känt sig illa behandlad, säger Christer Fuxborg, presstalesman vid polisen i region Väst, till TT.

Allvarliga skador

Under omkring en och en halv timme, från strax före klockan fem till halv sju, larmades räddningstjänsten till sju bränder i anslutning till bostäder och andra byggnader, de flesta i västra Göteborg.

– Det skiljer sig från normalläget rätt markant. Det är polisens sak att utreda orsakerna, men det vi kan säga är att i de flesta händelserna tycks bränderna ha startat utifrån, säger Kristina Lindfeldt, räddningschef i beredskap i Storgöteborg.

Vid en brand i ett flerfamiljshus i Johanneberg i centrala Göteborg, är brandorsaken ännu oklar. Två personer blev lindrigt rökskadade och en brandman fick fallande glassplitter över sig.

– Brandmannen är under sjukvård just nu. Det är inget livshotande, men han är relativt allvarligt skadad med skärskador i huvudet och armen, säger Lindfeldt.

Kände bensinlukt

Vid flera av bränderna har vittnen sett en person hälla ut någon form av brännbar vätska och sedan tänt på. Enligt polisen har räddningstjänstens personal rapporterat om bensinlukt på platserna där bränderna anlagts.

– Vi hade ett bra signalement att gå på, säger Christer Fuxborg.

Mannen greps vid 8-tiden, sedan han självmant kommit in till en polisstation i centrala Göteborg.