Här söker du vård:

Vårdguiden 1177: Eftersom det kan vara svårt att själv bedöma hur sjuk man är kan det man ringa 1177 där man får prata med sjuksköterska. De ger råd och om det behövs talar de om var du ska söka hjälp.

Vårdcentralen: På vårdcentralen kan du få hjälp med allt från hälsokontroller av nyfödda barn till behandlingar av vanliga sjukdomar som halsfluss och kroniska sjukdomar som diabetes. Du kan även vända dig dit om du vill sluta röka eller gå ner i vikt. Om du skulle behöva specialiserad vård så hänvisar vårdcentralen dig till rätt mottagning.

Närakut: Närakuterna är till för dig som blir sjuk eller skadar dig när vårdcentralen har stängt. På närakuten kan vuxna och barn över sex månader få hjälp med olycksfall och akuta besvär som inte är livshotande. Närakuten har öppet även öppet på kvällar och helger.

Akutmottagning: Till akutmottagningar vänder du dig med sådant som inte kan vänta som exempelvis en svår sjukdom eller plötslig skada. Sjukhusens akutmottagningar tar emot allvarliga akuta tillstånd som till exempel svår akut huvudvärk, bröstsmärtor, andningsbesvär, skallskador, medvetslöshet, benbrott, djupa sårskador och större blödningar.

Källa: Vårdguiden 

Många söker idag vård på akutmottagningar istället för att vända sig till vårdcentral eller närakut. På sjukhusens akutmottagningar ska de främst ta emot allvarliga akuta tillstånd som bröstsmärtor, andningsbesvär, medvetslöshet eller skallskador. Några saker som många dock söker för, på akutmottagningarna, är skrubbsår, att de bränt sig i solen eller reagerar på pollen. 

– Många söker för symptom som de kan få rådgivning om på annat håll. Allt från att man bränt sig i solen till att man har trampat snett. Om man trampat snett kan man röntga hos en närakut som kan se om något är brutet, säger Nasim Farrokhnia, chef på Södersjukhuset akutmottagning.

Enligt Younis Khalid, överläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, så ser de även på barnakuten att många söker för symptom som de inte behöver vända sig till akuten för.

– Exempel på sådant vi ser hos oss är halsont, förkylning, utslag och de flesta typer av symptom som redan har gått över innan man hinner söka sjukvården. Vidare bör man inte söka akuten för långvariga besvär, eftersom vi inte har någon möjlighet att utreda detta.

►LÄS MER:  Experten: Så undviker du att få sommarmagsjuka

Anledningen till att många söker vård direkt på akuten istället för att vända sig till en vårdcentral kan bero på många olika saker som att akuten är närmare, det är svårt att avgöra vilka symptom som kräver akutvård, eller att akutens öppettider passar bättre.

– Det kan vara att man googlat på sina symptom och vad det kan vara för något i värsta fall. Då vill man ha en medicinsk bedömning och ett snabbt svar, säger Susann Järhult, akutläkare på Akademiska sjukhuset.

►LÄS MER:  Experten: Så vet du om du är förkyld eller pollenallergiker

Eftersom många vänder sig direkt till akutmottagningarna blir väntetiderna långa och personalen får en sämre överblick.

– Väntetiderna blir långa för de patienter som inte behöver akutens vård men värre är att väntetiderna ökar även för de som faktiskt behöver komma till oss, säger Younis Khalid.

Istället för att gå direkt till akuten när man mår dåligt kan det vara bättre att ringa vårdguiden 1177 för råd eller vända sig till sin vårdcentral eller närakut först. 

– Om man har svårt att få luft eller har ont i bröstet så bör man komma in men känner man mer oro kan det vara bra att ställa sina frågor någon annanstans först, säger Nasim Farrokhnia, chef på Södersjukhuset akutmottagning.

►LÄS MER:  Myter och fungerande råd – så håller du fästingarna borta