Äggfrysning som förmån

De amerikanska jätteföretagen Facebook och Apple ger sedan i höstas sina anställda möjligheten att frysa sina ägg för att göra karriär. I fjol beslutade Skatteverket att behandlingen ska ges som en skattefri löneförmån i likhet med andra IVF-metoder.

Benify, ett företag som administrerar och utvecklar arbetsgivares förmåner, har gjort förmånen tillgänglig för ungefär 200 000 medarbetare på svenska företag efter Skatteverkets beslut .
 

Så här fungerar avdraget

En kvinna som tjänar 40 kronor i månaden och bestämmer sig för att göra en nedfrysning av ägg.

Kostnaden för den allra första behandligen är 30 000 kronor. 

Kvinnan är folkbokförd i Västerås där skattesatsen är 20,36 procent. Bruttolöneavdraget, det som dras kommande varje månad, blir 29 666 kronor. 

Inkomstskattesparingen, det vill säga det hon får tillbaka på skatten vid nästa inkomstdeklaration blir 15 318 kronor.

Totala nettokostnaden för kvinnan blir 13 948 kronor i stället för ursprungliga 30 00 kronor.

Källa: TT

Nedfrysning av obefruktade ägg är en av de senaste behandlingsmetoderna inom assisterad befruktning, så kallad IVF, vilken möjligör för kvinnor att förlänga sin fertilitet.

Den 20 mars publicerade Metro en artikel om att äggnedfrysning nyligen införts som en löneförmån vid flera svenska företag i form av bruttolöneavdrag. Ett kontroversiellt erbjudande enligt kritiker, som ser det som ett cyniskt spel från arbetsgivaren för att locka kvinnor till företagen.

Efter Metros artikel hörde Camilla Stenfelt, läkaren och verksamhetschef vid Fertilitetscentrum i Stockholm, av sig. Hon menade att de viktigaste och kanske starkaste skälen till att man som kvinna väljer att frysa sina ägg är att kvinnors fertilitet är "en färskvara" – och att karriären sällan är skälet till beslutet att genomgå en behandling.

– Jag har ännu inte träffat någon som valt att frysa sina ägg av karriärskäl, säger hon till Metro och fortsätter:

– De vanligaste skälen är att man just separerat, kanske kommer kvinnan från en lång relation eller så har hon just gått in i en ny där det ännu är för tidigt att föra barn och familj på tal. Eller så är hon ensamstående.

 Äggnedfrysning kontroversiell förmån

Hon anser att samhället lägger väldigt stor vikt på att man inte ska bli gravid när man blir ung och att det självklart är viktigt, men att fokuset har hamnat lite snett i frågan. I stället bör vi tala mer om att kvinnors fertilit avtar och att IVF inte ska ses som en enkelt lösning, särskilt då det inte finns några barngarantier.

Samtidigt är Stenfelt tydlig med att hon inte tycker det är fel att arbetsgivare erbjuder äggfrysning som löneförmån, så länge de även erbjuder vanlig IVF.

Hanna Palm, vice ordförande i Barnlängtan, Sveriges enda rikstäckande intresseförening för ofrivilligt barnlösa, tror inte heller att det är en jättestor grupp som vill frysa in sina ägg för att göra karriär först.

– Jag har inte träffat någon som har gjort IVF för att göra karriär. De som är 35 år och uppåt säger ofta att de har försökt i tio år och först försökt på egen hand och sedan gjort en utredning. Det är ofta så att man har börjat i en ganska normal tid, säger hon till Metro.

Hon förklarar att medelåldern på dem som gör IVF inte skiljer sig markant från de som får barn på naturlig väg.

– Så jag är lite trött på det här att folk säger att man ska göra karriär först, för att alla i det här samhället skaffar ju barn sent i dag. Medelåldern är ju 30 år. Om folk hade skaffat barn tidigare så hade man märkt vilka som har svårt att skaffa barn tidigare, och då hade man också kunnat påbörja en behandling tidigare om man hade velat.