Fakta: Så gick gripandet till

10 september har 38-åringen och kvinnan kommit överens om att träffas för första gången i Stockholm. I förhör kallar han det senare för rekognosceringsträff. Han utger sig för att vara amerikan och pratar hela tiden engelska.

12 september träffas de igen. 38-åringen har då med sig märkta och omärkta jordgubbar. De som märkts med ett streck på bladet har sömnmedel på sig och dem ger han till kvinnan.

38-åringen har även med sig en rullstol för att kunna föra ut kvinnan till sin bil.

Under bilfärden ser han till att kvinnan är fortsatt drogad. När hon vaknar igen befinner hon sig i bunkern i Skåne.

18 september tar 38-åringen med sig kvinnan i bil upp till Stockholm sedan han själv varit där för att hämta saker i henne lägenhet men inte kommit in eftersom låset bytts ut av polisen. På dörren satt även ett brev från polisen att kvinnan skulle kontakta dem om hon dök upp.

38-åringen tar kvinnan till polisstationen där den nya nyckeln finns och där hon ska säga saker som gör att polisen ska släppa misstankarna om att hon förts bort mot sin vilja.

När utredaren kommer ner vill han prata med kvinnan i enrum. När dörren stängs bryter hon ihop och berättar snabbt vad som hänt. 38-åringen grips på polisstationen.

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll

Under fem års tid byggde den 38-åriga läkaren en ljud- och ljusisolerad bunker intill sitt hus i Skåne. I polisförhör har mannen sagt att planen var att skaffa en ”flickvän”.

– Flickvän skulle kanske vara den bästa termen. Ja, nu blir det förstås ingen flickvän i dess ordinarie bemärkelse, det förstår ju till och med jag, säger han i förhör.

►LÄS MER: Han attackerade småbarnsmamman i t-banan – döms till fängelse

Läkaren valde noggrant ut sitt offer och gjorde slag i saken den 12 september förra året. Med hjälp av preparerade jordgubbar drogade han kvinnan i Stockholm – och tog med sig henne till bunkern i Skåne.

Han misstänks även ha våldtagit henne innan hon fördes till det ljudisolerade rummet. Kvinnan hölls inlåst i bunkern i sex dagar.

– Jag visste inte om han skulle våldta mig, eller tortera mig eller mörda mig, säger kvinnan i polisförhör.

Den 18 september tog 38-åringen med sig kvinnan till en polisstation i Stockholm där hon skulle försöka få ut nyckeln till sin låsta lägenhet och säga att allt var okej med henne. Men när polisen pratade med kvinnan kom den verkliga historien fram – och läkaren kunde gripas.

Mannen har erkänt i stort sett allting som kvinnan har berättat förutom våldtäkten. Fallet har fått stor internationell uppmärksamhet.

Nu döms läkaren till tio års fängelse för människorov. Däremot friar tingsrätten honom från den grova våldtäkten han var åtalad för. Han ska även betala 180 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

LÄS MER: Hasse, 32, brottade ner mannen som antastade 4-åriga styvdottern

"Skälet till det långa straffet är att läkaren har planerat gärningen minutiöst och under lång tid", skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

– Jag kan tycka att det är en adekvat påföljd utifrån vad den misstänkte har dömts för, människorov. Jag tyckte själv att straffvärdet låg någonstans runt 12-15 år om han bara skulle dömas för människorov. Nu har tingsrätten valt tio år, och det är också en väldigt sträng påföljd, säger åklagare Peter Claeson till TT.

Det är oklart om åklagaren ska överklaga domen.

– Jag kan inte bestämma det på rak arm, utan får överväga det.