Fakta: Läkares ansvar

Det är sjukvårdens ansvar att ta hand om någon som avlidit, oavsett om personen avlidit på sjukhus eller i en bostad.

Läkare eller kommunsjuksköterska ska underrätta de anhöriga om dödsfallet så snart som möjligt. Detta bör ske genom ett hembesök i första hand eller via ett telefonsamtal om man kommit överens om det.

Det underlättar om det finns en överenskommelse mellan patientansvarig kommunsjuksköterska och de anhöriga om vem som ska kontaktas och lämplig tid på dygnet.

Anhöriga ska få möjlighet att direkt i samband med dödsfallet samtala med sjuksköterska och/eller läkare.

Källa: Riktlinjer för dödsfall inom kommunal hälso– och sjukvård.

– Att kliva in hos sin mor och tro att man ska hjälpa henne handla för att sedan hitta henne död på det viset. Jag förstår inte hur det kan gå till så. Att lämna en människa död på det sättet visar på ett bristande människovärde, säger sonen Niclas Mattsson till Arbetarbladet.

Modern bodde på serviceboendet sedan ett år tillbaka och fick hjälp av hemtjänsten på morgonen och kvällen. Sista gången Niclas Mattsson träffade sin mor var för drygt två veckor sedan när han hjälpte henne att handla, berättar han för Aftonbladet. När han dagen därpå försökte nå henne på telefon fick han inget svar. Det var när Niclas Mattsson senare på eftermiddagen gick upp till moderns lägenhet på serviceboendet som han hittade henne död på badrumsgolvet.

– Jag fick panik. Jag började prata med henne och tog bort rullatorn, säger Niclas Mattsson till Aftonbladet.

Hittade läkarintyg

Han ringde 112 och förstod under samtalet dit att hans mor var död.

– Hon hade ingen puls, var iskall och blå. Det hade jag inte förstått i mitt chockade tillstånd, säger Niclas Mattsson till tidningen.

Han täckte över sin mor med ett lakan. Ambulanspersonalen som kom en stund senare bekräftade att modern var död. Först då hittade Niclas Mattsson läkarintyget från Sätra vårdcentral på köksbordet: Där stod att modern dödförklarats fyra timmar tidigare. Hon hade dött under natten av en blodpropp i lungan.

Ledsen och förbannad

Niclas Mattsson, som är enda barnet, har svårt att få bort bilden av sin mor på golvet och säger till Aftonbladet att han är förbannad över att ingen hörde av sig och att mamman lämnades ensam på badrumsgolvet.

– Jag känner stor saknad av min mamma och sättet jag hittade henne på var traumatiskt, säger han till tidningen och ger rådet till dem som har gamla anhöriga kvar i livet att se över sina kontaktuppgifter.

– Mitt mål är att ingen ska få vara med om detta, det var hemskt, säger Niclas Mattsson till Aftonbladet.

Chefläkaren Börje Svensson på primärvården i Gävle medger att både hemtjänst och ansvarig läkare begått misstag. Hälsocentralen ska nu utreda händelsen som anmälts till Ivo.

– Vi ber väldigt mycket om ursäkt. Även om det inte funnits ett telefonnummer så får man inte lämna en avliden människa på det här sättet, säger han till Arbetarbladet.