Fem områden där du kan göra skillnad
 •  Maten
  Du kan äta på sätt som antingen ökar eller minskar den inre inflammationen och oskadliggöra radikalerna. Frukt och grönt är fullproppat med antioxidanter men se till att du äter enligt den så kallade ”regnbågsmetoden” vilket innebär att dina frukter och grönsaker ska ha olika färger. Annars får du bara i dig samma typ av antioxidanter.
   
 • Ekologiskt
  Vissa frukter och grönsaker är så besprutade att de gör mer skada än nytta. En lista vid namn ”filthy twelve” (smutsiga tolvan) finns där frukter och grönsaker finns med som man absolut bör köpa ekologiskt om du vill äta dem. Några av dessa är vindruvor, äpplen, röd paprika, tomat och gurka.
 • Dryck
  Kaffe och te innehåller mycket antioxidanter och har visat sig hejda sjukdomar. 3–4 koppar kaffe dagligen är perfekt. Forskning har visat att kaffe och te även stimulerar hjärnan på ett sådant sätt att det förskjuter demens.
 • Positiva tankar
  Optimister har visat sig leva i genomsnitt sju år längre än pessimister så det kan med andra ord löna sig att försöka se det positiva i livet. Positivt tänkande gör att kroppen lugnar ner sig och den inre miljön stabiliserar sig. ”Många missar att se vardagslyckan, att man trivs på jobbet eller har en trevlig kväll med vänner, utan går bara och tänker på det som är jobbigt”, säger Bertil Marklund.
 • Återhämtning
  Stress är nästan lika farligt som rökning och kan förkorta ditt liv med sju–åtta år jämfört med rökningens tio år. Kan du minska stressen i ditt liv har du alltså mycket tid att vinna. Vila eller lugnande övningar så som yoga eller mindfulness kan förlänga ditt liv avsevärt.

Källa: 10 tips – Må bättre och lev 10 år längre. (Bertil Marklund)

Bertil Marklund är läkare och forskare vid Göteborgs universitet. I sin nya bok ”10 tips – må bättre och lev tio år längre” berättar han hur du ska göra för att förlänga ditt liv med tio år extra.
– Det råder en hälsoröra. Det finns så många självhjälpsböcker i ämnet men oftast är de 300–500 sidor långa och handlar bara om ett enda område och man orkar inte läsa hela. Därför bestämde jag mig för att få med alla tio områden i min bok på bara 100 sidor, säger Bertil Marklund.

►LÄS MER: Studie: Män med hög social förmåga lever längre

Forskning han tagit del av visar att generna bara styr runt 10 procent av åldrandet, resten handlar om din livsstil. Marklund menar att alla människor bär på en inre inflammation och att det är omfattningen av den som avgör hur du mår och hur länge du lever.
– Det är den här inflammationen som skapar åldrandet. Den pågår dagligen och sliter på kroppen fast du inte märker det och det är den här inflammationen som leder till alla de stora folksjukdomarna. Men man kan alltså dämpa inflammationen och därmed leva längre, säger Bertil Marklund.

►LÄS MER: Det här gör dig lycklig – egentligen

Alla kroppens celler behöver energi och får det genom vår förbrukning av mat och syre. Då bildas samtidigt så kallade fria radikaler som attackerar cellerna och till slut skadar dem. Även immunsystemets celler attackeras och sjukdomarna börjar komma. Men det finns alltså enligt Bertil Marklund tio områden där du själv kan bromsa inflammationen och därmed ditt åldrande med upp emot tio år.
– De flesta vill ju leva längre och vara friska och för de som kanske har lite halvtaskiga gener är det ju väldigt goda nyheter att generna bara styr tio procent. Alla har en chans att styra själva, säger Bertil Marklund.