– Upplägget och beteendet hos den misstänkte pekar mot en IS-kontext, sade Jörg Michaelis, chef för kriminalpolisen i delstaten Sachsen, vid en presskonferens, enligt nyhetsbyrån AFP.

Michaelis sade även att det sprängämne som i helgen hittades i 22-åringens lägenhet i Chemnitz var TATP, som användes vid dåden i Paris och Bryssel i november i fjol respektive i mars i år. Mannen ska ha förberett en bomb, eventuellt en självmordsväst, som var färdig, eller nästan färdig, att användas, enligt Michaelis.

Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere säger i ett uttalande att de förberedelser mannen gjort påminner om förberedelserna just inför Paris- och Brysseldåden, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

22-åringen ska ha kontaktat de två på Leipzigs centralstation. De tog med honom till sin lägenhet, men insåg snart att han var den man som polisen jagat under helgen. En av männen larmade polisen, medan den andre band fast 22-åringen i en soffa, uppger den tyska tidningen Bild.

Under polisinsatserna i Chemnitz, drygt åtta mil sydost om Leipzig, i helgen greps flera personer som tros ha kopplingar till 22-åringen.