Fakta: Ledarhundar

Det finns ungefär 300 ledarhundar i Sverige. Alla ägs av SRF.

Labrador är den vanligaste rasen, därefter schäfer och storpudel.

Utbildningen av en ledarhund tar ungefär två år: först ett år hos en fodervärd som lär den grundläggande färdigheter som "sitt" och "ligg". Sedan tillbringar hunden 8-10 månader med en professionell dressör.

Kostnaden för utbildningen av en hund ligger på mellan 200 000 och 350 000 kronor.

En ledarhund ska vara självständig och kunna ta egna initiativ. Samtidigt måste den vara mjuk och följsam och lyssna på sin förare.

En förare kan träna upp individuella egenskaper hos sin ledarhund, som att lära den att söka upp bankautomater.

Källa: Synskadades Riksförbund, Ulrika Norelius Centervik

– Många synskadade upplever en inskränkning i sin vardag, att man inte kan göra det man vill. En skogspromenad blir omöjlig att genomföra för många utan ledarhund, säger Ulrika Norelius Centervik, individstödschef på Synskadades Riksförbund (SRF).

SRF har hand om ledarhundarna, ett myndighetsansvar man fått av regeringen. Pengarna SRF får räcker till att utbilda 36 ledarhundar per år, något P4 Dalarna tidigare rapporterat om.

I dag står mellan 50 och 60 personer i kö för att få en hund, enligt Ulrika Norelius Centervik.

– Ungefär två år tar det att få en ledarhund, skulle jag säga. Förr tog det ett halvår, men det har ändrat sig drastiskt.

En ledarhund kan vanligen jobba 8-10 år, möjligen upp till 12 år, beroende på förarens krav. Men har man otur måste hunden sluta jobba när den är 5 år. Att sedan åter behöva vänta i två år på en ny hund kan vara en svår prövning.

– När den gamla hunden kanske har dött får man vänta alldeles för länge på att få en ny. Vissa använder kompisar eller ledsagare för att lösa situationen, men många har dessutom fått neddragna ledsagartimmar, så det är svårt att få ihop det.