Fakta: Mordet på Emil Rittbo i Hörby

På eftermiddagen den 9 december 1993 rånade två maskerade män två banker i Hörby. Rånarna ska ha kommit över närmare 340 000 kronor.

Ytterligare en person kan ha vaktat flyktbilen.

Männen var tungt beväpnade med bland annat automatvapen, pistol och handgranat.

Samtidigt som rånarna flydde åkte sexårige Emil bil tillsammans med sin pappa Kenneth Rittbo. Rånarbilen snuddade Kenneths bil och han följde efter. En av rånarna sköt tre skott med automatvapnet och Emil dödades.

Flyktbilen, som hade stulits i Malmö, hittades senare utanför Hörby och utanför Hässleholm låg delar av vapnen uppeldade i skogen.

På automatvapnet kunde polisen säkra delar av ett avtryck från en handflata.

Mordet väckte även avsky inom kriminella grupperingar och under åren har polisen fått tips från kriminella.

Källa: Polisen och tidningen Misstänkt

Den 57-årige man som är anhållen misstänkt för mordet på sexårige Emil Rittbo har hörts ingående av polisen.

– Det har hållits ett längre förhör med honom i går, och ett förhållandevis långt förhör med honom i dag. Men vad som sagts är ingenting jag är beredd att gå ut med, säger kommissarie Börje Sjöholm vid polisen i Skåne till TT.

För drygt ett år sedan fick polisen in ett betydelsefullt tips om mordet. Under det senaste året har polisen hört ett antal personer för att få mer information.

– Vi har samlat in material i uppåt ett år så vi har väldigt många frågor att ställa till honom, säger Börje Sjöholm.

57-åringen greps odramatiskt i sin bostad i Stockholm under måndagen, och polisen gjorde då även en husrannsakan. Enligt polisen förekom mannen i rånarkretsar i början av 90-talet.

– Han förnekar brott, säger advokat Lars Engstrand till TT.

57-åringen är anhållen som skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden, och under torsdagen ska åklagaren fatta beslut om mannen ska begäras häktad. Mannen misstänks även för mordförsök på Emil Rittbos pappa.