Fakta: Världens äldsta

Indiern Swami Sivananda är enligt sitt pass född den 8 augusti 1896. Om det stämmer har han nyligen fyllt 120 år, och är betydligt äldre än de som i dag innehar titeln Världens äldsta man och Världens äldsta person, enligt Guinness rekordbok. De är:

Världens äldsta man: japanen Jiroemon Kimura, som föddes den 19 april 1897 och avled 2013 i en ålder av 116 år och 54 dagar.

Världens äldsta person: italienskan Emma Morano, som föddes den 29 november 1899 och senare i år fyller 117 år.

Den hittills äldsta människan som dokumenterats var fransyskan Jeanne Louise Calment, som hann bli 122 år och 164 dagar gammal innan hon gick bort i augusti 1997.

Källa: Guinness World Records, Time, The New York Times och AFP

Hindun Sivananda, som kommer från staden Varandi, har enligt indiska medier drivit ett ashram och har följare i många länder. De är de som anmält honom till Guinness rekordbok som världens äldsta man – själv hävdar han att han inte söker publicitet. Titel innehas nu av den 116-årige japanen Jiroemon Kimura som avled 2013.

Ett problem kan vara att bevisa Sivanandas höga ålder. I passet står förvisso att han är född den 8 augusti 1896 men uppgifterna bygger på gamla tempelregister, enligt den indiska passmyndigheten. Och, skriver Times of India, Swami Sivananda är fullt frisk och ser minst 50 år yngre ut.

– Jag lever ett enkelt och disciplinerat liv, säger han till nyhetsbyrån AFP om sin livsstil.

I den ingår celibat, daglig yoga samt kokt mat utan olja, kryddor eller mjölk. Han sover på en matta på golvet.

I det Indien där Sivananda en gång såg världens ljus fanns varken elektricitet, bilar eller telefoner. Och han är inte särskilt entusiastisk över utvecklingen.

– Förr var människor lyckliga med färre saker. Nu är människor olyckliga, ohälsosamma och har blivit oärliga, vilket smärtar mig, säger han till AFP.