Fakta: Detta har hänt

Den 60-åriga kvinnan skulle ha börjat jobba klockan 21 på kvällen den 3 oktober förra året. Arbetskamraterna blev oroliga när hon inte dök upp och åkte då hem till henne, men huset var tomt. Strax efter midnatt larmades polisen och senare hittades den mördade kvinnan i en uttorkad bäckfåra. Hon hade stickskador bland annat i halsen och rättsläkarundersökningen visade att hon avlidit efter att ha förblött. På hennes hals fanns också strypskador.

Vittnen hade sett 27-åringen på platsen den förmiddag kvinnan mördades och han anhölls därför i sin frånvaro. Efter gripandet har han deltagit i 13 polisförhör. Han har nekat och lämnat många olika versioner om vad han gjorde under morddagen, men tingsrätten anser inte att han är trovärdig.

Källa: Helsingborgs tingsrätt

Den 27-årige mannen har nekat i polisförhören och tigit sig igenom rättegången. Men Helsingborgs tingsrätt slår fast att det inte finns något tvivel – han försökte först strypa kvinnan och knivhögg henne senare till döds.

Åklagaren menar att enda förklaringen till mordet är sexuella motiv och har pekat på att mannen hade mängder av våldspornografi i sin dator, bland annat med skildringar av kvinnor som stryps och kvinnor som binds i skogen. Men något motiv går inte säkert att fastställa, anser rätten.

Han hade hennes blod på sina kläder och hans blod har hittats på hennes jacka. Vittnen har också sett honom nära mordplatsen den förmiddag då kvinnan miste livet.

Domstolen motiverar det långa fängelsestraffet med mannens direkta avsikt att döda. Det var inte ett helt kortvarigt förlopp och kvinnan måste ha känt stark dödsångest. Efter avtjänat straff ska 27-åringen utvisas ur Sverige.

Mannens försvarsadvokat Anders Widborg vill inte kommentera domen innan han hunnit prata med sin klient.