Fakta: Saudiarabien

Saudiarabien styrs av kung Salman och all makt ligger hos kungafamiljen, huset Saud. Politiska partier är förbjudna och val finns bara på lokalnivå.

Shura-rådet är landets rådgivande församling och består av 150 ledamöter, alla tillsatta av kungen. Shura-rådet har ingen egen makt att fatta beslut, men kan ge kungen råd.

Saudiarabien är mycket konservativt och kvinnors rättigheter är starkt begränsade. Bland annat får kvinnor inte köra bil, något som flera gånger gett upphov till protester.

Landet har drygt 28 miljoner invånare.

Dödsskjutningarna inträffade i en skolmyndighetsbyggnad i en mindre ort i den sydliga provinsen Jizan. Gärningsmannen, som enligt statliga saudiska medier är en lärare, kunde gripas efter attacken, uppger en talesperson för det saudiska inrikesdepartementet för Reuters.

Utöver dödsoffren ska två personer ha skadats i attacken.

Händelsen utreds som ett vanligt brott och det finns ännu ingenting som pekar på att det var en terrorhandling. Enligt Al Arabiya spekulerar polisen i att det antingen handlar om ett vansinnesdåd, eller att läraren låg i konflikt med skolrektorn.

Men uppgifterna om händelsen går isär. Den statliga tv-stationen Al Ekhbariya, uppger att den misstänkte inte var anställd vid myndigheten, men att han ska ha haft någon form av affärer ihop med den, enligt nyhetsbyrån AFP.

Masskjutningar på offentliga platser är en mycket ovanlig företeelse i Saudiarabien.

Ett flertal dödsskjutningar och bombdåd har skakat landet de senaste månaderna. Men det har då handlat om renodlade terrorattentat riktade mot säkerhetsstyrkor och den shiitiska minoriteten. Jihadiströrelsen Islamiska Staten har tagit på sig flera av dåden.