Fakta: Taj Mahal

Monumentet ligger vid Yamunafloden i staden Agra i Uttar Pradesh i norra Indien.

Det byggdes på 1650-talet av mogulhärskaren Jahan som en grav till favorithustrun Mumtaz Mahal, som dog när hon födde parets 14:e barn.

Dess komplexa struktur av vita marmorkupoler och minareter prydda av halvädelstenar anses vara det kanske finaste exemplet på mogularkitektur i Indien.

1983 hamnade Taj Mahal på Unescos världsarvslista och lockar miljontals besökare varje år. Men byggnaden är hårt utsatt för utsläpp och föroreningar från industristaden Agra.

Källa: BBC

I sommar har det populära turistmålet i indiska Agra återigen fått en lerinpackning, tänkt att motverka de gula fläckar som uppstår av den förorenade luften och de gröna spår som insekter lämnat på marmorfasaden.

Men en expert varnar nu för att en alltför frekvent användning av leran kan förstöra det tidigare så vitskimrande Taj Mahal, genom att fördärva dess ursprungliga färg och glans. Den arkeologiska myndigheten ASI oroar sig samtidigt över att byggnadsställningarna som sätts upp för att genomföra behandlingen skymmer monumentet för turisternas ögon.

Efterlyser långsiktighet

Experter och tjänstemän har länge efterlyst en permanent lösning för Taj Mahals återkommande problem med missfärgningar: en långsiktig plan för att minska utsläppen i luften och vattnet i Agra.

I Delhi, fyra timmars bilfärd norrut, har man börjat förbjuda de värsta avgasbovarna, men åtgärden är kontroversiell och får mer långsiktig effekt. Alla fordon på själva tempelområdet, till exempel turistbussar, är eldrivna, men den symboliska åtgärden räcker inte.

Insektsattackerna har spårats tillbaka till det förorenade och stillastående vattnet i den närbelägna floden Yamuna, där fisk som tidigare hållit populationen i schack har dött av de dåliga förhållandena. När insekterna sedan passerat Taj Mahal har de lämnat ett grönaktigt spår efter sig.

– Det är en statlig uppgift att vidta åtgärder som minskar föroreningarna i staden. Hur länge kan vi hålla monumentet skinande på det här sättet? sade en ASI-tjänsteman nyligen till The Times of India.

Skadlig lera?

Inpackningen bygger på ett traditionellt recept som används för ansiktsmasker. Men S N Tripathi, professor vid Centrum för miljövetenskap på IIT Kanpur, varnar i den indiska tidningen för att använda leran för ofta på Taj Mahal.

– Den regelbundna rengöringen kommer att ta bort marmorytornas ursprungliga färg, struktur och glans för alltid.