Fakta: SOS-statistik

Några siffror för nödnumret 112 under 2015:

Cirka tre miljoner har besvarats på nödnumret 112 under 2015.

Antalet tolkade samtal nästintill fördubblades, från 1 595 stycken samtal 2014 till 3 353 samtal 2015. En hel del av ökningen kan relateras till den rådande flyktingsituation, enligt SOS Alarm.

De vanligaste tolkade språken 2015 var arabiska (1 526), somaliska (463), tigrinja (239) och ryska (222).

Källa: SOS Alarm

– Vi har sakta men säkert byggt upp möjligheter att kunna ta kontakt från nation till nation, säger Gunnar Bergström, ansvarig för nödnumret 112 hos SOS Alarm.

Människors väg över Medelhavet har visat på vikten av internationell samverkan. Sedan i somras har SOS Alarm i Sverige varit inblandad i ett 25-tal händelser.

– Man har hamnat i nöd under den vådliga resan över havet och ringt släktingar i Sverige som i sin tur har kontaktat oss.

Samarbetet med nödorganisationer inom EU är inget nytt, inte heller samtal från anhöriga till personer som befinner sig i andra länder.

– Men den här typen av händelser över vattnet har vi inte varit med om tidigare.

Bergström berättar att samarbetet med den grekiska sjöräddningscentralen har förfinats och ger ett exempel från förra sommaren:

– En kvinna som befann sig i en båt ringde en manlig släkting i Sverige som då ringde 112. Vi fick tag i den grekiska kustbevakningen som kunde kontakta kvinnan. Jag vet inte exakt hur de kunde positionera den aktuella båten, men jag vet att det slutade bra, säger han.