Lek och samvaro med husse eller matte får hundar att stressa av, visar ny forskning från Linköpings universitet.

Fakta: Sveriges vanligaste hundraser

1. Labrador retriever

2. Jämthund

3. Golden retriever

4. Tysk schäferhund

5. Chihuahua, långhårig

6. Shetland sheep dog

7. Cocker spaniel

8. Cavalier King Charles spaniel

9. Border collie

10. Chihuahua, korthårig

Ett år, 59 schäfrar och lika många hundägare – plus en sax. Det är grunden för den forskningsrapport som Lina Roth nu presenterar. Hon har mätt halten av stresshormonet kortisol i hundarnas hår och jämfört resultaten med data från ett omfattande frågeformulär som varje hundägare fått fylla i.

I studien ingår tävlingshundar, sällskapshundar och arbetande hundar från polisen och försvarsmakten. Uppseendeväckande nog är det inte de hundar som arbetar i utsatta miljöer som uppvisar störst tecken på stress, utan tävlingshundarna.

Lina Roth ser tydliga samband mellan hundarnas stress och deras samspel med sina ägare.

– De ägare som skrivit att de leker mycket med sina hundar och belönar dem med godis hade hundar med lägre nivåer av kortisol, säger hon.

Hon menar att kortvarig stress i sig inte behöver vara någonting negativt för en hund och pekar på att man med små medel kan påverka sin hunds mående i positiv riktning.

– Man kan utnyttja att hunden trivs jättebra i den positiva samvaron med sin ägare. Det behöver inte vara stora grejer. Små saker varje dag, som att leka och träna på ögonkontakt, ger resultat, säger hon.