Fakta: Förslaget om avlägsnande

Kronofogden ska få pröva ansökan om avlägsnande även utan att berörda personer identifierats

Avlägsnande ska få ske först fem dagar efter att de berörda informerats

Kronofogden ska kunna ge anstånd i ytterligare en vecka med hänsyn till de boende

Avlägsnandet ska om möjligt ske senast inom tre veckor efter att kronofogden fått nödvändiga handlingar.

Markägarna ska betala en grundavgift på 5 000 kronor om oidentifierade ska avlägsnas

I dag är kostnaden 600 kronor per person

Eftersom EU-migranter oftast är utan pengar blir det markägaren som i regel betalar

Källa: Ds 2016:17

Justitieminister Morgan Johansson (S) uppger att även om det handlar om utsatta EU-medborgare som tigger, så måste de bosätta sig på ett lagligt sätt, till exempel på en camping, hyra ett rum eller bo hos släktingar.

– Eller så får man åka hem, säger han.

I december i fjol bedömdes 260 otillåtna bosättningar finnas i Sverige. Sedan dess har polisen klarlagt vad som ska gälla och agerar snabbare mot bosättningar på offentliga platser.

– Man är mycket mer aktiv nu än vad man har varit tidigare och det är bra, säger Johansson.

– Vi kan inte ha en situation där det växer upp en stor mängd illegala bosättningar och kanske i förlängningen kåkstäder.

Fogden först

När det inte handlar om offentliga platser måste markägaren ibland vända sig till Kronofogden. Men för att få en ansökan om avlägsnande prövad måste bosättarna först identifieras, vilket kan vara svårt. Nu föreslår regeringens utredare att markägaren ska kunna gå till Kronofogden utan att först ha identifierat personerna som ska bort.

Av humanitära skäl föreslås en tidsfrist på fem dagar innan avlägsnandet får ske efter det att EU-migranterna underrättats. Kronofogden ska också kunna ge anstånd med genomförandet om det behövs med hänsyn till de boende.

Justitieministern räknar med att ha ett lagförslag klart i slutet av året.

Lennart Forsberg, socialchef på Stadsmissionen i Göteborg, ser inget generellt problem med förslagen.

– Vi kan inte bygga ett system där vi har undantag som gör att vissa människor tillåts bo under vedervärdiga förhållanden. Vi måste erbjuda alternativ och det handlar om att kunna få tak över huvudet och att kunna sköta sin hygien.

Unik aktion

Avhysningen av romer från en privatägd ödetomt i centrala Malmö skapade i höstas stora rubriker. Den aktionen var dock unik, eftersom det skedde med stöd av miljöbalken.

Den senaste bedömningen är att det finns 4 700 utsatta EU-migranter i Sverige, varav 70–100 är barn. De flesta är romer från Rumänien och Bulgarien. I Stockholmsområdet rör det sig om cirka 765 personer i 50 till 60 bosättningar.

– Tidigare fanns flera större bosättningar i södra Stockholm, men nu finns det flera mindre bosättningar i stället och rörligheten är högre, säger Linn Hemmingsson vid socialförvaltningen i Stockholm.

Moderaterna vill att regeringen nu även utreder förslag som ger kommuner möjligheter att förbjuda tiggeri på vissa platser.

– Det är dags att lyssna på kommunerna, säger partisekreterare Tomas Tobé.