Fakta: Bakgrund

Utrikesminister Margot Wallström (S) fick en lägenhet (tidsbestämt kontrakt) i april 2015 av fackförbundet Kommunal. Hon fick även gå före andra i förbundets interna bostadskö.

Wallström kritiserade Kommunals ledning och anklagade den för att ha ljugit för henne när hon frågade om förbundet lämnade lägenheter till den kommunala bostadskön. Kommunals ordförande Annelie Nordström menade att Wallström missförstått.

Även Wallström gläds i en skriftlig kommentar av tisdagens besked: "Det är bra att det här har blivit utrett. Nu ser jag fram emot att fokusera helt och fullt på mitt arbete".

En annan huvudperson i ärendet, Kommunals ordförande Annelie Nordström, skriver till TT: "Det är bra att polisen noggrant har gått igenom vad som hänt och konstaterat att det inte skett något brottsligt. För mig har det hela tiden varit självklart men nu har även åklagaren kommit till den slutsatsen. Det är givetvis en lättnad".

Inte tjänstesamband

– Jag kan inte bevisa det som kallas tjänstesamband, det vill säga att lägenheten uthyrdes på grund av hennes uppgifter som statsråd, motiverar chefåklagare Alf Johansson vid riksenheten mot korruption sin nedlagda utredning.

Ändå var kontraktet kopplat till just hennes tid som minister.

– Det är av intresse, självklart, men det som ska fastställas är ett samband mellan personer och kanske organisationer, säger Johansson.

Det som hade krävts för att bevisa mutbrott är enligt åklagaren "att den allt överskuggande anledningen till att en lägenhet hyrdes ut var hennes tjänst som utrikesminister, i förhållande till Kommunal".

Inte Wallström

Utrikesministern berättade i januari att hon fått en hyreslägenhet i Stockholm av Kommunal. Därefter inleddes förundersökningen. Ett 25-tal förhör har hållits, dock inte med Wallström.

– Det är så ganska ofta i förundersökningar att man håller förhör med ett antal personer och de man från början kanske tänkt sig att hålla förhör med blir inte nödvändigt beroende på vilka uppgifter man får fram.

De tidigare misstankarna mot Kommunals förre kassör Anders Bergström för givande av muta är nu avskrivna. Ingen misstänks längre för brott enligt Johansson.

Stefan Löfven vill ha ett system med någon form av tjänstebostäder för regeringsmedlemmar.

"När det gäller boende för statsråd som inte är bosatta i Stockholm så för regeringskansliet samtal med riksdagsförvaltningen om möjligheterna att tillhandahålla tillfälliga boenden för statsråd", skriver statsministern till TT.