Fakta: Republikanska partiet

Formellt grundat: 1854, bland annat för att bekämpa slaveriet i USA och förorda frihet för alla. Det första mötet skedde i Ripon i Wisconsin och det första konventet hölls i Jackson i Michigan.

Symbol: Elefant.

Starkt i södern och i USA:s inland. Konservativt, företagarvänligt parti som traditionellt pläderar för låga skatter och liten offentlig sektor. Stor tilltro till militären och förordar rätten att bära vapen. Många företrädare är generellt och på religiös grund motståndare till aborter.

Republikanska presidenter sedan 1950:

Dwight Eisenhower 1953-61

Richard Nixon 1969-74

Gerald Ford 1974-77

Ronald Reagan 1981-89

George H W Bush 1989-93

George W Bush 2001-2008

Källa: GOP.gov, TT:s arkiv

Bakgrund: Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York, där han också växte upp. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell.

Kontroversiell miljardär och tv-personlighet (bland annat i dokusåpan "The Apprentice") som också äger golfbanor och medieproduktionsbolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood.

Fembarnspappa som är inne på sitt tredje äktenskap.

Offentliggjorde sin satsning på Vita huset i juni i fjol och har lett kampen om Republikanernas presidentnominering sedan dess.

Säger sig ha omfattande idéer för USA:s ekonomi och arbetsmarknad. Förespråkar låga skatter. Har sagt att han ska motarbeta Obamas sjukförsäkringsreform och säger sig vara emot stränga vapenlagar och emot abort trots att han tidigare haft motsatt ståndpunkt.

Snittstöd i de nationella opinionsmätningarna 35,6 procent.

Källor: Donald Trumps egna sajter, Ontheissues.org med flera

Bakgrund: Så utses en presidentkandidat

Presidentkandidaterna i USA utses formellt vid Demokraternas och Republikanernas konvent i juli, men vilka de blir brukar stå klart långt tidigare i primärvalsprocessen. Republikanernas konvent är den 18-21 juli i Cleveland i Ohio. Demokraterna möts den 25-28 juli i Philadelphia i Pennsylvania.

Till konventen skickas några tusen delegater som utses vid de primärval och nomineringsmöten som hålls i respektive delstat från och med februari. Antalet delegater varierar med staternas folkmängd. De delstater som röstar tidigt väger tungt politiskt oavsett storlek eftersom vinnarna får så stor uppmärksamhet.

Nomineringsmöten kallas också nomineringsval eller provval (på engelska caucus). De anordnas av partierna och innebär att partifolk samlas lokalt och debatterar de olika presidentaspiranterna och genomför en form av votering. Primärval arrangeras av delstaterna och är mer som vanliga lokalval, fast oftast med lägre valdeltagande.

När det klarnat vilken respektive kandidat blir utser dessa sina vicepresidentkandidater.

Primärvalsprocessen brukar locka väljare med mer extrema åsikter än själva presidentvalet. Presidentvalet hålls alltid den andra tisdagen i november, i år den 8 november.

De republikanska aspiranternas senaste debatter liknar inte något annat. Sakpolitiken lyser med sin frånvaro, i stället diskuteras deltagarnas personlighet och storlek på händer – eller andra kroppsdelar. Fastighetsmagnaten Trump kallar Floridasenatorn Marco Rubio för "lille Marco" och Texassenatorn Ted Cruz för "lögnaren Ted".

– Retoriken har aldrig varit så här låg i amerikansk politik, konstaterar Ian Higham, USA-kännare och doktorand i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Trumps personangrepp verkar gå hem bland väljarna. Nu är de andra desperata och sänker sig till samma nivå.

Krismöten

Trump skapar enorm entusiasm i väljarkåren, där politikerföraktet är stort och många är frustrerade över uteblivna löneökningar. Men det är allmänt känt att Republikanernas partiledning fasar inför ett scenario där han tar hem presidentkandidaturen. Affärsmannen har inte presenterat några detaljerade reformförslag, han anses svår att styra och många tvivlar på om han verkligen är politiskt konservativ – det vill säga om han kommer att arbeta för skattesänkningar och mindre statsapparat och emot abort.

De senaste månaderna har ett antal mer eller mindre officiella krismöten hållits utan egentliga resultat. Fredagsnattens debatt – där alla aspiranter trots allt lovade att stödja den som blir partiets kandidat – ägde rum bara timmar efter att Republikanernas förre presidentkandidat Mitt Romney gått till frontalattack mot Trump. Även senatens majoritetsledare Mitch McConnell och kongressens talman Paul Ryan har kritiserat Trump för hans senkomna avståndstagande från det stöd som en tidigare Ku klux klan-ledare gav honom.

Vem enar?

– Det är inte överraskande att ledningen gör allt för att styra partiet bort från Donald Trump. Problemet är att insatserna inte är koordinerade och att det inte finns någon annan att enas kring, påpekar Ian Higham.

Faktum är att inte heller de ärkekonservativa Cruz eller Rubio anses särskilt valbara. Partiet skulle nog helst enas kring den moderate Ohioguvernören John Kasich, men stödet för honom är minimalt.

Den konservativa politiska aktionskommittén Our Priorities satsar nu stort på tv-reklam som attackerar Trump i den viktiga delstaten Florida, som går till primärval den 15 mars. Samtidigt pågår den konservativa konferensen CPAC i Maryland, en tillställning som samlar tusentals republikaner och som skuggas av Trumps framgångar.

I sista stund lämnade Trump återbud. CPAC uttryckte sin besvikelse på Twitter: "hans val sänder ett tydligt budskap till de konservativa".

Trots krisen tror inte Higham att en partisplittring är att vänta.

– Många trodde att Republikanska partiet skulle gå i bitar när Tea Party-rörelsen växte fram, men istället anpassade man sig. Men ledningen har en hel del självrannsakan att göra.