– Om du kunde ta upp detta fartyg och tömma det på vatten så skulle det förmodligen flyta.

Adrian Schimnowski operativ chef vid kanadensiska Arktiska forskningsstiftelsen till The Guardian, om vraket från det brittiska fartyget HMS Terror som sjönk i mitten av 1800-talet och som nu hittats.

Fakta: Franklins expedition

John Franklin var en brittisk amiral och polarforskare som föddes den 16 april 1786 och dog den 11 juni 1847.

Han genomförde flera resor till polarområden och adlades 1829.

Den ödesdigra Franklinexpeditionen utgick 1845 för att söka efter Nordvästpassagen med fartygen HMS Erebus och HMS Terror. Den nådde sin nordligaste punkt i Wellington Channel men vände sedan söderut.

I september 1846 frös fartygen fast i isen väster om King William Island. Där dog John Franklin den 11 juni 1847 och kapten Francis Crozier övertog befälet.

I april 1848 lämnade han och 105 andra överlevande de fastfrusna fartygen för att försöka ta sig söderut. Alla dog emellertid, de flesta nära Victory Point på King William Island.

Flera resultatlösa expeditioner försökte under de följande åren hitta och undsätta de saknade, finansierade av amiralitetet, Hudson Bay Company och Franklins änka.

Expeditionens öde klargjordes först 1859 när polarforskaren Leopold McClintock hittade likdelar och skriftliga dokument.

Källa: Nationalencyklopedin

– Om du kunde ta upp detta fartyg och tömma det på vatten så skulle det förmodligen flyta, säger Adrian Schimnowski, operativ chef vid kanadensiska Arktiska forskningsstiftelsen till Londontidningen The Guardian.

Den brittiska amiralen och polarforskaren John Franklin seglade 1845 ut med fartygen HMS Erebus och HMS Terror. Målet var att hitta den mytiska Nordvästpassagen mellan Atlanten och Stilla havet – men de 129 männen gick alla under i det som blev den brittiska flottans mest katastrofala polarexpedition, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Ypperligt skick

Efter att ha kastats mellan hopp och förtvivlan – och sedan Franklin och tiotals andra redan dött – övergavs slutligen fartygen som fastnat i polarisen nära King William Island 1848. De överlevande försökte ta sig söderut till fots men till slut omkom alla. Först elva år senare hittades likdelar och skriftliga dokument som berättade den tragiska historien.

HMS Erebus vrak hittades på botten 2014.

Och nu meddelar alltså forskarna att även ett annat vrak påträffats, på 24 meters djup vid King William Island. En fjärrstyrd farkost med kamera har skickats ner och fartygsdetaljerna visar att det är HMS Terror.

Vraket vilar utan lutning, med kölen mot botten. Dess skick är utifrån omständigheterna ypperligt, bland annat är tre av de fyra stora glasfönstren i kaptenens akterhytt intakta.

Tallrikar på hyllorna

Den fjärrstyrda farkosten skickades i söndags också in i vraket genom en öppen lucka. I ett mejl till The Guardian från forskningsfartyget skriver Schimnowski att två vinflaskor upptäckts, liksom bord samt ett skrivbord där "någonting" ligger i en av de öppna lådorna – och han fortsätter:

"Vi har lyckats ta oss in i mässen, arbetat oss in i några hytter och hittat matförrådet med tallrikar och en burk på hyllorna".

På HMS Terrors däck vilar ännu skeppsklockan. Den klocka som tjänstgörande vakt skulle slå i för att markera tiden – men här stannade tiden i mitten av 1800-talet.