Fakta: IS i Libyen

Islamiska staten började operera i Libyen 2014 i kaoset som uppstått i landet efter att den tidigare diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011.

December 2014: En bilbomb exploderar utanför en diplomatfastighet i Triopoli. Ingen skadas, men IS tar på sig dådet.

Januari 2015: IS tar på sig morden på två tunisiska journalister som försvann i Libyen i september samma år.

Januari 2015: En terrorattack genomförs mot lyxhotellet Corinthia Hotel i Tripoli. Nio personer dödas.

Februari 2015: IS offentliggör en video som visar morden på 21 koptiska kristna — alla utom en var egyptiska medborgare. Egypten svarar med att bomba IS-mål i Derna i Libyen.

Februari 2015: IS tar på sig flera självmordsdåd i Qubbah utanför Derna som krävde 44 människoliv.

April 2015: IS offentliggör ytterligare en video där kristna mördas, denna gång 28 personer från Etiopien.

Juni 2015: Staden Sirtre, öster om Tripoli, faller i IS händer.

Juli 2015: IS drivs ut ur staden Derna efter hårda strider.

November 2015: USA bombar IS-ledare i Libyen för första gången. Abu Nabil, som påstås ha varit talesman för jihadiströrelsen då IS i februari 2015 skar halsen av 21 koptiska kristna, dödats i en attack.

Januari 2016: IS inleder en offensiv i syfte att försöka inta oljehamnar i al-Sidra och Ras Lanouf.

Januari 2016: Över 50 människor dödas i ett bombattentat mot en polisskola i Zlitan, öster om Tripoli, som IS tar på sig.

Källa: AFP

– Olyckligtvis förlorade de två livet som en konsekvens av den här attacken mot IS i Libyen, säger Serbiens utrikesminister Ivica Dacic.

Serbien har krävt en förklaring av USA, och amerikanska tjänstemän säger att målet för angreppet var ett läger för "upp till 60" jihadister.

Sladjana Stankovic, ambassadens kommunikationschef, och föraren Jovica Stepic togs som gisslan nära kuststaden Sabratha, väster om huvudstaden Tripoli, den 8 november i fjol. Serbiens ambassadör hörde till dem som befann sig i fordonskaravanen som då angreps och som var på väg mot den tunisiska gränsen.

De amerikanska stridsflygplanen angrep det misstänkta träningslägret i västra Libyen i fredags. 49 personer dödades, bland dem Noureddine Chouchane som förmodas ha kopplingar till två dödliga attacker i grannlandet Tunisien förra året.

Men Libyens internationellt erkända regering uppskattar inte det amerikanska luftangreppet. I ett uttalande på lördagen fördömer regeringen – som är baserad i Libyens östra del – och konstaterar att det inte samordnats med libyska myndigheter och att det var ett "flagrant brott mot den libyska statens suveränitet".