Fakta: Inbördeskriget i Libyen

Libyen har en befolkning på cirka sex miljoner och är till ytan ungefär fyra gånger så stort som Sverige.

I februari 2011 utbröt massprotester i flera städer, som del i den arabiska våren. Regimen, ledd av diktatorn Muammar Gaddafi, svarade med brutalt våld, och konflikten växte sedan till ett inbördeskrig.

Den 20 oktober 2011 greps och dödades Gaddafi av rebeller, som fick flygunderstöd från en Natoinsats där 18 länder deltog, efter en resolution i FN:s säkerhetsråd. Sverige bidrog med bland annat fem stridsflygplan av typen JAS 39 Gripen som utförde spaningsuppdrag.

De mäktiga milisgrupper som tidigare stred mot Gaddafi drabbade därefter samman i en bitter maktkamp. Terrorgruppen IS utnyttjade kaoset för att bygga up en stark bas i landet, framförallt i Sirtebukten, med flera tusen sympatisörer.

Efter åratal av förhandlingar, bråk och oroligheter kunde den FN-stödda samlingsregeringen ta plats i huvudstaden Tripoli i april. Under maj påbörjades en offensiv mot IS. Över 100 milismän har sedan dess dödats i striderna om staden Sirte.

Källa: Landguiden, Nationalencyklopedin, AFP, Reuters

En reporter från nyhetsbyrån AFP uppger att hårda strider rasar runt ett konferenscenter som IS använder som kommandocentral.

– Förut var det ett krig med flygplan och artilleri, men nu är det gatustrider. Vi strider mellan husen och på gatorna, men vi kommer inte att backa förrän vi utplånat dem, säger en medlem av styrkorna till AFP.

FN-sändebudet Martin Kobler skriver på Twitter att han är "imponerad av de snabba framstegen", men uppmanar samtidigt alla stridande att respektera internationell rätt och att "civila inte får bli måltavlor".

Åratal av kaos och maktstrider har inneburit att IS kunnat bygga upp en stark bas i Libyen, med flera tusen anhängare. Men sedan den FN-stödda samlingsregeringen i början av april installerade sig i huvudstaden Tripoli har terrorrörelsen pressats tillbaka.

En talesperson för samlingsregeringen säger till BBC att högt uppsatta IS-medlemmar redan flytt staden och sökt skydd i öknen i södra delen av landet.