Fakta: Statsbesöket från Tunisien

Tunisiens president Béji Caïd Essebsi och hans delegation anlände på onsdagen den 4 november. Statsbesöket avslutas fredagen den 6 november.

I delegationen ingår bland andra utrikesminister Taïeb Baccouche, representanter för tunisiskt näringsliv och även Wided Bouchamaoui, som företräder en av organisationerna i den tunisiska kvartetten för nationell dialog som fick Nobels fredspris i år.

Huvudteman för besöket är handelsfrämjande, informations- och kommunikationsteknologi, demokrati, decentralisering och motverkandet av social exkludering.

Källa: Regeringskansliet

Det tunisiska statsbesöket är planerat sedan länge. Men tajmingen blev bättre än vad någon UD-tjänsteman hade vågat hoppas på. Just efter att Nobels fredspris överraskande tilldelats Tunisiens nationella dialogkvartett, fyra organisationer som grep in i ett kaotiskt politiskt läge och såg till att den demokratiska processen i landet överlevde.

Pris till alla

Utrikesminister Taïeb Baccouche är inte själv pristagare. Men han är glad och stolt över priset. På sätt och vis är det en uppmuntran till hela det tunisiska folket.

– Priset har en viktig symbolik, eftersom det har getts till civilsamhället som spelade en mycket viktig roll för den demokratiska processen, säger Baccouche.

När han träffar sin svenska kollega Margot Wallström (S) handlar mycket om de två största utmaningarna för Tunisien just nu – ekonomin och säkerheten. För trots att Tunisien ofta lyfts fram som det enda lyckade exemplet efter den arabiska våren, är demokratin skör. Om unga inte får jobb, om skillnaderna mellan mer välmående kuststäder och det fattiga inlandet inte utjämnas och om säkerhetsläget inte förbättras kan situationen snabbt förändras.

Libyskt hot

Två allvarliga terrorattacker har skett i Tunisien i år, vilket skrämt iväg turister och satt fokus på unga, besvikna tunisier som värvas till terrororganisationer. Islamiska staten (IS) har fått fäste i det laglösa grannlandet Libyen, gränsen är svårkontrollerad och mer än en halv miljon libyer har flytt till Tunisien.

– Om det fortsätter så här, utan en politisk lösning, är Libyen ett allvarligt hot mot Tunisien, säger Baccouche.

EU har ett gemensamt intresse av en lösning i Libyen, inte minst med tanke på att landet är ett transitland för flyktingar på väg till EU.

– Nästan allt de gör kan tillintetgöras om det kommer in terrorister den vägen. Det är ett enormt bekymmer för Tunisien, säger Margot Wallström.

Från svensk sida handlar det nu om att stödja Tunisien på många sätt; politiskt, demokratiskt, ekonomiskt och inte minst genom att försöka få fart på den blygsamma handeln mellan länderna.