Vad är vetenskaplig kreationism?
  • Vetenskaplig kreationism växte fram i USA under 1920-talet som ett motstånd till evolutionsteorin.
  • Man tror att världen och allt levande helt eller delvis har kommit till genom gudomligt ingripande eller på övernaturlig väg.
  • Man förkastar idén om att allt biologiskt liv skulle ha gemensamt ursprung, i synnerhet att människan skulle vara släkt med övriga djur.
  • Man accepterar dock att evolutionen kan ge upphov  till utveckling inom en art eller grupp av arter.

Gruppen planerar att bygga ett museum i delstaten Kentucky. Blir planerna verklighet kommer Carl von Linné dela plats med andra storheter som Leonardo da Vinci och Isaac Newton. Enligt gruppens hemsida vill de hylla historiska personer som de anser "själva hyllade Guds ord som det stod skrivet i skapelseberättelsen".  

– Vi är väldigt måna om i vilka sammanhang Carl von Linnés namn används. Vi brukar säga att vetenskapen är som en stafettpinne; man arbetar med den fakta man har för tillfället och sedan fortsätter någon annan att utveckla den, säger Eva Björn, intendent för Linnémuseet i centrala Uppsala till Metro och fortsätter:

– Hade Linné haft tillgång till samma fakta som Darwin så kanske han också hade kommit fram till evolutionsteorin. Det var ju ganska länge sedan han dog, så det känns lite fel att använda hans namn i det här syftet.  

Museet skulle bli Kentuckys tredje kreationistiska skapelse. Sedan tidigare finns Kreationsmuseet, där det bland annat hävdas att Adam och Eva levde sida vid sida med dinosaurier. Även en temapark är under uppbyggnad, där besökarna bland annat ska kunna ta en tur i Noas ark.