Oxfam har räknat ut hur mycket olika länder bör kunna bidra med till de drabbade i Syrienkriget, utifrån ländernas storlek och ekonomi. En rapport från biståndsorganisationen visar att de flesta av länderna inte alls når upp till rimliga nivåer när det gäller att hjälpa syrier som drabbas av kriget, enligt Oxfam. Under 2015 gav länderna i genomsnitt 56,5 procent av de pengar som efterfrågats.

Sverige tillhör de länder som får tummen upp av organisationen. Under 2015 gav vi 142 procent av vår förmåga, enligt Oxfams beräkning av hur mycket Sverige kan ge utifrån vår storlek och ekonomi.

Sverige bidrar

"Tyskland, Nederländerna, Sverige och Storbritannien fortsätter att bidra frikostigt", skriver Oxfam i rapporten.

Ryssland, som stöder den syriska regimen militärt, gav 1 procent av sin andel under 2015, Frankrike 45 procent och Japan 24 procent enligt rapporten. Saudiarabien, som stöder syriska upprorsgrupper, bidrog med 28 procent av vad Oxfam beräknat vore rimligt.

– Våra beräkningar om engagemang som rika länder behöver bidra med är minimisiffror, och de kommer hela tiden efter, säger Andy Baker på Oxfam.

USA ger mest

USA, som tillsammans med flera länder genomför flygbombningar i Syrien, landar på 76 procent. Landet är dock den enskilt största bidragsgivaren.

Flera länder bidrog med betydligt mer än vad som förväntades av dem.

– Se på Norge, Belgien och Kuwait. De har gett mycket mer än sin rimliga andel i hjälp. Hur kan Frankrike, Saudiarabien och Ryssland förklara sina tillkortakommanden? säger Baker.

Rapporten släpps inför den stora Syrienkonferens som inleds i London på torsdag.