Fakta: Venezuela

Venezuela har 30 miljoner invånare och är ungefär dubbelt så stort som Sverige.

Landet har världens största kända oljereserver och oljan dominerar ekonomin. Över 90 procent av exportinkomsterna kommer från oljan.

Hugo Chávez styrde Venezuela mellan 1999 och fram till sin död 2013. Hans stora projekt "21:a århundradets socialism" har förändrat Venezuela. De fattiga har fått en större del av oljeinkomsterna, samtidigt som presidentmakten har stärkts på bekostnad av parlamentet och rättsväsendet.

Nicolás Maduro efterträdde Chávez på presidentposten 2013 och har sett populariteten sjunka i takt med oljepriset. Prisraset har bidragit till Venezuelas svåra ekonomiska kris, med skenande inflation och stor brist på allt från mat till mediciner.

I parlamentsvalet i december förra året vann oppositionen två tredjedelars majoritet.

Källa: Landguiden, TT

Valmyndigheten har nu validerat nära 400 000 namnunderskrifter som samlats in från personer som kräver en folkomröstning, twittrar oppositionsledare tillsammans med ett dokument som sägs styrka påståendet.

Det skulle i så fall vara dubbelt så många som krävs – 1 procent av de registrerade väljarna – för att kunna komma vidare till nästa steg i processen, där 4 miljoner namnunderskrifter måste samlas in.

Det finns ännu inget officiellt uttalande från valmyndigheten.

"Folkets tålamod har en gräns"

President Maduro har svurit på att det inte ska hållas någon folkomröstning i år och myndigheterna har anklagat oppositionen för fusk när den samlat in underskrifterna.

– Vad kommer priset bli om det här landet inte får en fredlig vallösning för att lösa krisen, frågade sig en av oppositionsledarna, Henrique Capriles, i sitt radioprogram på tisdagen.

Även han twittrade ut dokumentet från valmyndigheten och varnade för följderna om en folkomröstning inte kommer till stånd.

– En social explosion skulle vara värre. Det vill ingen, men folkets tålamod har en gräns.

Kämpar mot klockan

Myndigheterna har sagt att det inte finns tillräckligt med tid för att hålla en folkomröstning i år, för att oppositionen väntade för länge för att påbörja processen, vilket oppositionen inte håller med om. Oppositionen, som har majoriteten i parlamentet, har också anklagat regeringen för att försöka förhala processen.

Det är för båda sidor helt avgörande när en eventuell folkomröstning kan hållas. Genomförs den i år och Maduro tvingas avgå som president blir det nyval, som allt tyder på att regeringspartiet skulle förlora.

Blir det i stället en folkomröstning efter den 10 januari nästa år, skulle ett nederlag för Maduro innebära att hans vicepresident ersätter honom, fram till nästa ordinarie val 2018.