Arsenik

Arsenik är ett grundämne som förekommer naturligt i varierande halter i berggrunden och tas upp via växter via jorden eller bevattningsvattnet. Människor får i sig arsenik främst via dricksvatten och viss föda.

Arsenik är ett av det mest cancerframkallande ämnen som finns. Det finns i berggrunden och grundvattnet på många håll i världen. Ris har en förmåga att lätt binda arsenik medan det växer.

Källa: Livsmedelsverket/ Karolinska institutet

I våras slog en SVT-granskning fast att det cancerframkallande ämnet arsenik finns i flera risprodukter. Livsmedelsverket har nu undersökt 102 risprodukter som finns ute i handeln och har kommit fram till att arsenikhalterna i vissa fall är för höga, rapporterar SVT Nyheter.

– Det vi nu har kommit fram till är att vissa produkter på marknaden innehåller ganska höga halter. Bland annat så har vi ett råd om att barn som är under sex år inte bör äta riskakor. Och vi andra kan äta riskakor ibland beroende på hur mycket annat ris vi äter, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket till SVT Nyheter. 

Alla barn som är äldre än sex år bör inte äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger per vecka. Till risprodukter räknas till exempel risgrynsgröt, risnudlar, rismellanmål eller frukostflingor baserade på puffat ris.

►LÄS MER: Arsenik i ris kartläggs

Vuxna kan äta mer ris än barn. Men de som äter ris fler än sju gånger i veckan bör dra ner på sin konsumtion menar Livsmedelsverket.

– Om man äter väldigt mycket ris så är det bra om man kan försöka minska det. Om man äter ungefär som de flesta gör i Sverige, att man äter ris ett par gånger i veckan, då behöver man inte oroa sig för det, säger Emma Halldin Ankarberg.

Det är ingen skillnad på ekologiskt och icke-ekologiskt ris. Däremot innehåller råris högre halter arsenik än basmati- och jasminris.

– Om man under många år äter produkter med arsenik i så ökar man risken för olika cancerformer, lungcancer och urinblåsecancer, säger Emma Halldin Ankarberg.