Fakta: Var villkorligt frigiven

Den 41-åriga kvinnan blev kontaktad av 33-åringen via Facebook i februari i år och de inledde en relation.

För kvinnan blev det starten på månader fyllda av hot, våld och trakasserier.

Lördagen den 4 juni misshandlades hon i sin lägenhet i Bromma i Stockholm så svårt att hon senare avled.

33-åringen ringde själv polisen och greps på plats.

Kvinnan hade tidigare polisanmält honom för misshandel och han hade varit anhållen i sin frånvaro misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Några dagar före misshandeln lades ärendet ner på grund av brist på bevis.

Mannen är sedan tidigare dömd för en lång rad grova våldsbrott. När han träffade den 41-åriga kvinnan var han villkorligt frigiven från ett fängelsestraff för att ha hotat och misshandlat en annan kvinna.

2004 misshandlade han en man i Fagersta så svårt att offret avled en tid senare.

Riksåklagarens tillsynsavdelning granskar om något fel begicks när den initiala förundersökningen lades ner.

Källa: TT:s nyhetsarkiv, Åklagarmyndigheten

Mannen döms för mord och grov fridskränkning. Han ska också betala skadestånd till kvinnans anhöriga.

Dådet skedde natten mot den 4 juni i den 41-åriga kvinnans lägenhet i Bromma. Mannen överföll henne med ett stort antal slag och sparkar riktade nästan enbart mot huvudet och halsen. Svartsjuka var en utlösande faktor till våldet.

Inte planerat

Enligt tingsrätten finns inget i utredningen som tyder på att han hade planerat att döda kvinnan när han åkte hem till henne. Men han har tidigare har utsatt personer för våld mot huvudet, vilket i ett fall lett till döden och i ett annat till bestående hjärnskador, konstaterar rätten.

Åklagaren ansåg att 33-åringen visat särskild hänsynslöshet och utnyttjat att kvinnan var skyddslös, vilket tingsrätten instämmer i. Rätten anser att mannen under misshandeln måste ha förstått att risken var uppenbar att våldet kunde leda till hennes död. Han var därmed likgiltig inför vad som kunde hända.

Till mannens försvar har anförts att han ringde 112. Enligt tingsrätten kan det samtalet dock ha haft olika syften. Ett polisvittne har berättat att mannen talat om hopp om strafflindring eftersom han ringt efter hjälp och lagt kvinnan i framstupa sidoläge. Men rätten anser också att mannen kan ha känt sig desperat när han insåg att risken var överhängande att kvinnan skulle dö.

Inte psykiskt sjuk

Mannen har erkänt synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. Enligt en rättspsykiatrisk undersökning led han inte av någon allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för dödsmisshandeln.

Han döms även för ytterligare brott riktade mot en annan kvinna.