– Vi är preliminärt överens om att vi ska överklaga.

Den dömdes advokat Leif Silbersky

Fakta: Åtalet

Den 28 maj hittades en man och en kvinna i 70-årsåldern döda efter en brand i en villa Norrahammar, nära Jönköping. Det visade sig att paret hade misshandlats svårt och att mannen var död innan branden startade.

Den 8 juni anhölls den nu 52-årige Zoran Radovanovic, misstänkt för att ha mördat paret och anlagt branden.

Polisen fann en koppling mellan mannen och ett annat par i 70-årsåldern, som hittats döda i mars när deras sommarstuga brunnit ner på Hökensås, norr om Jönköping. Radovanovic arbetade som kapitalförvaltare och var personlig bekant till båda paren.

Han åtalades vid Jönköpings tingsrätt för två fall av dubbelmord och grov mordbrand, samt grova bedrägerier på sammanlagt drygt 5,7 miljoner kronor mot 17 personer.

Radovanovic har erkänt morden i Norrahammar, men nekar till anklagelserna om paret på Hökensås.

Han medger i princip de ekonomiska brotten, men anser att det rör sig om grov förskingring – inte bedrägeri.

Fakta: Mördare med många offer

1979 dömdes en 19-årig man för att ha mördat elva äldre patienter på ett sjukhus i Malmö där han varit vårdbiträde. Offren fick ett frätande och bedövande rengöringsmedel i saft, enligt 19-åringen som en form av dödshjälp. Han dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård.

En natt i juni 1994 sköts sju personer ihjäl utomhus i Falun av den berusade 24-årige militären Mattias Flink. Han dömdes till livstids fängelse, men släpptes 2014.

I december 1994 sköts fyra personer till döds utanför en restaurang på Stureplan i Stockholm. Tommy Zethraeus dömdes till livstids fängelse för morden.

En man på Öland blev, liksom 52-åringen i Jönköping, åtalad för två dubbelmord i samband med bränder – dock med flera års mellanrum. Han friades i det ena fallet, men dömdes 2014 till livstids fängelse för det andra.

Kapitalförvaltaren Zoran Radovanovic, 52, skrivs in i svensk rättshistoria genom domen i Jönköpings tingsrätt. Han döms till livstids fängelse för två dubbelmord i närheten av Jönköping, båda i samband med anlagda bränder. Offren var två par i 70-årsåldern. Båda paren ville komma åt stora summor som Radovanovic placerat åt dem utomlands.

Tingsrätten anser att morden var planerade, och hade ekonomiskt motiv.

Radovanovic har erkänt att han mördade paret i Norrahammar och satte eld på deras villa.

Blod på kofot

Däremot nekar han till att ha mördat ett par som hittades döda i resterna av ett helt nerbrunnet fritidshus på Hökensås. Varken brand- eller dödsorsak har kunnat fastställas. Ändå döms Radovanovic för två mord och grov mordbrand även i det fallet.

– Vi anser att bevisningen är så stark att det inte finns något annat rimligt händelseförlopp, säger Jan Warén, som varit en av två domare i målet.

– Han var bevisligen på plats när branden startade. Han har använt en kofot som han köpt samma dag som tillhygge mot makarna, det finns blod i form av dna från båda makarna på den. Han har också samma dag köpt flera flaskor tändvätska, som vi anser han använt för att anlägga branden med, säger Warén.

Överklagar troligen

Tingsrätten pekar också på en rad likheter mellan fallen i Norrahammar och Hökensås – förberedelser Radovanovic gjort och hans trängda situation i förhållande till paren.

Advokat Leif Silbersky har försvarat Radovanovic i tingsrätten. Han är besviken över domen.

– Vi är preliminärt överens om att vi ska överklaga, säger Silbersky.

– Jag kan självklart intellektuellt förstå tingsrättens sätt att resonera. Men det ska vägas emot att man inte har någon dödsorsak, det ska vägas emot att man inte har någon brandorsak, och då menar jag att man hellre ska fria än fälla, säger Leif Silbersky.

Miljonbedrägerier

Zoran Radovanovic döms också för grova bedrägerier på totalt 5,7 miljoner kronor mot 17 personer.

Han ska betala sammanlagt nästan tolv miljoner kronor i skadestånd till de mördades anhöriga och de ekonomiska brottsoffren.

Senast någon i Sverige dömdes för att ha mördat fyra personer, eller fler, handlade det om två helt åtskilda händelser 1994: Mattias Flink sköt ihjäl sju personer i Falun, Tommy Zethraeus sköt ihjäl fyra personer på Stureplan i Stockholm.