Fakta: Detta har hänt

7 juni: 17-åriga Lisa Holm försvinner när hon ska åka hem efter sitt arbetspass på kaféet i Blomberg på Kinnekulle.

8 juni: Hennes handske hittas i en lada intill kaféet. En stor sökinsats inleds.

9 juni: Flera av Lisa Holms ägodelar, bland annat delar av en mobiltelefon, hittas längs en grusväg.

12 juni: Flickans kropp hittas gömd i en byssja på en gård några kilometer bort. 35-årige Nerijus Bilevicius, som arbetar i området, hämtas till förhör.

23 oktober: Bilevicius åtalas för mord, mot sitt nekande.

17 november: Skaraborgs tingsrätt dömer Bilevicius till livstids fängelse. Han ska också betala 150 000 kronor i skadestånd till Lisa Holms familj. Enligt domen blev flickan hängd i ladan. Motivet för brottet var sexuellt.

11 januari: Bilevicius har överklagat. Ny rättegång inleds i Göta hovrätt.

8 februari: Göta hovrätt fastställer tingsrättens dom. Begäran om rättspsykiatrisk undersökning avslås.

15 april: Bilevicius, med ny advokat, överklagar igen.

2 maj: Högsta domstolen meddelar inget prövningstillstånd och domen står därmed fast.

Den rättsliga processen efter det uppmärksammade mordet på 17-åriga Lisa Holm är över.

Nerijius Bilevicius dömdes både i Skaraborgs tingsrätt och Göta hovrätt till livstid. Han hade överklagat domen, men Högsta domstolen (HD) väljer att inte ta upp fallet.

"Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd", skriver domstolen i sitt beslut.

Ingen förklaring

Enligt Tore Brandtler, som varit målsägandebiträde för familjen under rättsprocessen, går beslutet i linje med det som han och familjen hade väntat sig.

– Med det här är den juridiska delen ur världen, men det innebär förstås inte på något sätt att sorgen och saknaden är över, säger han till TT.

– Och frågan som familjen skulle vilja ha svar på, varför, den blir ju inte besvarad nu heller. Någon förklaring till det kommer de inte att få.

"Jobbigt besked"

Den 17-åriga Lisa Holm försvann från sitt jobb på ett kafé i Blomberg på Kinnekulle den 7 juni förra året. Fem dagar senare hittades hon mördad i en arbetsbod på en närliggande gård. Redan samma dag hämtades Nerijus Bilevicius in till förhör.

Den nu 36-årige gärningsmannen bytte advokat efter hovrättsdomen i februari, men i och med HD:s beslut står livstidsdomen mot honom fast.

– Det var en besvikelse. Vi är medvetna om hur det ser ut i HD, men hade ändå vissa förhoppningar om att det åtminstone skulle skickas till Riksåklagaren för ett utlåtande, säger hans advokat Björn Hurtig.

– Min klient är bedrövad så klart, det är ett jobbigt besked för honom. Men nu vet han i alla fall vad som gäller.